5 trików, które pomogą utrzymać porządek w kuchni

0
1985

Kuchnia to pomieszczenie, w którym dużo się dzieje. To w nim posiłki są przygotowywane i spożywane. Wiadomo, że tam, gdzie pojawia się żywność, nietrudno o zabrudzenia i chaos. Na szczęście jest kilka sprawdzonych trików, dzięki którym utrzymanie porządku nie będzie sprawiało problemu.

Zainwestuj w pojemniki

Rozsypane przyprawy i mąka? Wszechobecne kryształki cukru? Jest na to rada – pojemniki na żywność. W sklepach zajmujących się sprzedażą akcesoriów kuchennych można znaleźć różnego rodzaju pudełka. Sporą popularnością cieszą się te plastikowe, które fantastycznie sprawdzają się w przechowywaniu posiłków do pracy. Jednak w przypadku artykułów sypkich, takich jak wspominane już przyprawy, mąka, bułka tarta, cukier, makarony, kasze czy ryż, zdecydowanie lepszym wyborem będą pojemniki szklane lub stalowe. Tego typu rozwiązanie ma wiele zalet – nie tylko tych związanych z utrzymywaniem czystości. Produkty sypkie przechowywane w pojemnikach dłużej zachowują swój smak i zapach.

Zapanuj nad sztućcami

Wiele osób zapytanych o to, gdzie w kuchni panuje zazwyczaj największy bałagan, jednogłośnie odpowiada, że w szufladach ze sztućcami. Nie da się ukryć – wielość różnego rodzaju akcesoriów może spowodować mały zawrót głowy, a pośpiech nie sprzyja ich segregowaniu. Aby uniknąć chaosu, warto wyposażyć się w organizery na sztućce (dostępne są w sklepach takich jak https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa), które ułatwią porządkowanie zestawów sztućców.

Prawidłowo przechowuj żywność

Lodówka to najważniejsze urządzenie w całej kuchni, dlatego trzeba odpowiednio o nią dbać. Jak? Przechowując prawidłowo żywność. Najlepiej stosować się do tych zasad:

  • nie wkładać do lodówki za dużo pożywienia,
  • nie umieszczać w lodówce gorącej lub ciepłej żywności,
  • warzywa i owoce umieszczać w dolnych szufladach,
  • produkty mleczne i wędliny przechowywać na środkowych półkach – nie powinny być w najchłodniejszym miejscu lodówki,
  • nie kłaść ugotowanego mięsa obok tego surowego,
  • używać pojemników na żywność, najlepiej tych ze szkła hartowanego.

Postaw na regularne sprzątanie

Chcesz uniknąć wielogodzinnego sprzątania? Rozłóż tę czynność w czasie. Po pierwsze, poświęć 20 minut dziennie na posprzątanie kuchni – wytarcie kurzu, zamiatanie, przetarcie blatów, wytarcie smug, zmywanie, wyrzucanie śmieci. Po drugie, przynajmniej raz w tygodniu zaplanuj gruntowne porządki – sprawdź stan żywności w lodówce (nie zapomnij o zamrażalniku!), odkurz i umyj podłogę, wyczyść kuchenkę i zlew, przetrzyj fronty mebli. W ten sposób brud nie zdąży się nagromadzić!

Kup gadżety kuchenne

Oprócz pojemników, w sprzedaży można znaleźć też wiele gadżetów kuchennych, które pozwolą zminimalizować „bałagan” wytwarzający się w czasie gotowania, smażenia czy pieczenia. Wśród nich wymienić można:

  • suszarki do naczyń,
  • krajalnice do jajek,
  • wyciskarki do czosnku i cytryny,
  • podkładki pod garnki i chochle,
  • obieraki,
  • obrotowe siekacze,
  • temperówki do warzyw,
  • garnki z dodatkową funkcją durszlaka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here