Awokado – jak jeść?

0
1391

Owoc, który charakteryzuje się niebanalnym smakiem, oryginalnym wyglądem oraz niezwykle ważnymi właściwościami odżywczymi. Awokado przez dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia określane jest mianem „super-food” czyli produktu, który włączyć powinniśmy w swoją dietę. Można jeść go na kilka sposób, nie tuczy a w dodatku skutecznie wspomaga walkę z cholesterolem. Chcesz wiedzieć więcej na temat tego owocu? W takim razie koniecznie zajrzyj do dalszej części naszego wpisu!

Właściwości odżywcze awokado

Awokado jest owocem, który z wyglądu przypomina dużą śliwkę stąd właśnie wzięła się też jego inna nazwa – smaczliwka, jak zapewne się już domyślasz w środku awokado mieszka duża pestka. Pod grubą zielono-brązową skórką znajduje się zielony, tłusty miąższ, to właśnie on zawiera to co najcenniejsze, jest źródłem wielu witamin oraz substancji odżywczych.
Owoc bogaty jest przede wszystkim w kwas oleinowy, który skutecznie wspomaga walkę ze złym cholesterolem (LDL oraz trójglicerydy). Zapobiega powstawaniu chorób serca (w tym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału) i miażdżycy. Dodatkowo ostatnio przeprowadzone badania potwierdziły, że regularne spożywanie awokado chroni przed nowotworami.
Oprócz tego w owocu znajdziemy również kwas foliowy, potas, luteinę, witaminy z grupy B, witaminę A i C, witaminę E.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Zastanawiasz się jak rozpoznać, że awokado jest już gotowe do spożycia? Najprostszym sposobem będzie jego dotknięcie, jeśli owoc jest miękki a skórka delikatnie pomarszczona to możesz mieć pewność, że awokado jest już dojrzałe i nadaje się do zjedzenia. Kiedy uda Ci się zakupić niedojrzały owoc, to odstaw go na półkę lub stolik i poczekaj kilka dni aż dojrzeje, w przeciwnym wypadku owoc będzie nie tylko twardy ale również nie taki smaczny jak powinien.
Jadalny jest oczywiście miąższ znajdujący się w środku, aby go wydobyć należy naciąć owoc wzdłuż, przekręcić a następnie rozdzielić na dwie części. Aby wyjąć pestkę wystarczy wbić w nią nóż i wyciągnąć. Miąższ bez problemu wydrążysz przy pomocy łyżeczki. Jak go wykorzystać? O tym już za chwilę.

Awokado - jak jeść?
Do czego awokado?

Awokado posiada jedną cechę charakterystyczną cechę, która odróżnia go od innych owoców a mianowicie świetnie smakuje zarówno „solo” jak i w połączeniu. Awokado możesz rozsmarować po pieczywie zamiast masła a następnie na to położyć świeżego pomidora oraz szczypiorek – taka kanapka będzie nie tylko zdrowa ale także i smaczna.
Awokado dodawać można do różnych sałatek (w tym sałatek owocowych), koktajli oraz past. Awokado zastąpią Ci również ziemniaki, które zgodnie z opiniami specjalistów spożywane w nadmiarze mogą tuczyć. Owoc ten możesz łączyć zarówno ze słonymi jak i słodkimi składnikami, rewelacyjnie podkreśla i wydobywa smak, z wielu potraw
Jak widać pomysłów na zastosowanie awokado w kuchni jest wiele, jeżeli nie masz pojęcia jak wykorzystać ten drogocenny owoc, skorzystaj z inspiracji znajdujących się w książkach kucharskich lub na blogach kulinarnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here