Ta przykra dolegliwości dopada nas z reguły kilkanaście razy w przeciągu całego roku. Biegunkę wywołują bakterie oraz wirusy, niekiedy jest ona również objawem alergii pokarmowej, wynikającej z nietolerancji na danych składnik. W trakcie biegunki nasz organizm staje się osłabiony, odwodniony i dużo bardziej wrażliwszy, dlatego też niezwykle ważne jest to by w tym okresie zastosować odpowiednią dietę. Co jeść a nie czego nie? Informacje na ten temat znajdziesz w dalszej części.
Biegunka powodem do niepokoju?
Tak jak wspominaliśmy na samym wstępie, do wystąpienia biegunki głównie przyczyniają się bakterie oraz wirusy ale nie tylko. U niektórych osób może być ona objawem gwałtownego i nagłego stresu, zatrucia pokarmowego, efektem ubocznym przyjmowania niektórych środków farmakologicznych itp.
Biegunkę możemy podzielić na dwa rodzaje: biegunkę przewlekłą trwającą ponad dziesięć dni oraz biegunkę ostrą, która trwa znacznie krócej i najczęściej jest wynikiem zakażenia bakteriami bądź wirusami.
Długo utrzymująca się, intensywna biegunka może doprowadzić do skrajnego odwodnienia organizmu, dlatego też w takich sytuacjach wskazana jest szybka interwencja lekarza rodzinnego. Do czasu wizyty lekarskiej zaleca się stosowanie środków hamujących objawy biegunki oraz spożywanie dużej ilości płynów nawadniających.
Dieta na problemy żołądkowe
W przypadku biegunki najważniejszym zaleceniem jest częste i regularne uzupełnianie płynów oraz elektrolitów. Wskazane jest wypijanie co najmniej ośmiu szklanek przegotowanej wody dziennie, najlepiej pół godziny po zjedzeniu lekkiego posiłku. Oprócz wody można pić słabą herbatę lub napary z mięty, słodkie gazowane napije, kawa, soki owocowe oraz warzywne należy w tym czasie odstawić. Dlaczego? Pamiętaj, że zmagający się z infekcją układ pokarmowy jest dużo bardziej wrażliwszy, więc wypicie napoju gazowanego bądź filiżanki mocnej kawy może skończyć się nasileniem nieprzyjemnych dolegliwości.
Jeżeli chodzi o posiłki, to dieta wygląda bardzo podobnie do tej stosowanej w przypadku grypy żołądkowej popularnie nazywanej „jelitówką”. W okresie trwania choroby należy całkowicie wykluczyć z jadłospisu dania ciężkostrawne, tłuste i ostre. Porcje powinny być niewielkie, przyjmowane w regularnych odstępach czasowych tak by układ trawienny mógł stopniowo przyzwyczajać się do trawienia stałych pokarmów. Co więcej, warto jest także zrezygnować z produktów bogatych w błonnik np. chleba razowego, płatków owsianych, warzyw oraz owoców, słodyczy, sosów, makaronów, mleka i przetworów mlecznych.
Zastanawiasz się co zatem można jeść podczas biegunki? Z pewnością nie zaszkodzą Ci biszkopty, sucharki, biały delikatnie rozgotowany ryż, kleik ryżowy, kisiel, budyń, pieczywo pszenne, musy i przeciery owocowe oraz banany w postaci surowej.
Po kilku dniach od pojawienia się biegunki, kiedy dolegliwości są znacznie słabsze do diety można włączyć gotowane na parze chude mięso oraz warzywa, stopniowo zwiększając kaloryczność przygotowywanych potraw.