Japoński przysmak cieszy się niezwykle dużą popularnością w naszym kraju. Polacy coraz chętniej na obiad wybierają właśnie sushi. Oczywiście zazwyczaj w tym celu wybieramy się do restauracji specjalizujących się w kuchni azjatyckiej. Choć nie ma wśród nas takiej osoby, która nie wiedziałaby czym jest sushi to w dalszym ciągu wiele z nas nie ma pojęcia jak w prawidłowy sposób należy ją jeść. Dzisiaj przedstawimy Ci prawidłową technikę oraz podstawowe zasady jedzenia sushi.
Sushi – czyli surowa ryba po japońsku
Mówiąc sushi na myśl od razu nasuwa nam się wizja surowej ryby, otoczonej ryżem i algami. Skojarzenie jak najbardziej trafne, z tym jednak że ryba może być marynowana bądź gotowana a z kolei ryż jest specjalnie zakwaszany. Oprócz ryby w sushi znaleźć można również wiele innych składników oraz sosów i tradycyjnych „zagryzek”, które podkreślają smak całej potrawy.
Z sushi zrezygnować powinny kobiety spodziewające się dziecka oraz osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego. W ich przypadku zjedzenie surowej ryby mogłoby zakończyć się chorobą bakteryjną lub pasożytniczą. Na szczęście restauratorzy zadbali również o tych najbardziej wymagających klientów, dzisiaj praktycznie w każdym sushi barze można zamówić sushi z rybą smażoną.
Jeżeli dopiero planujesz odwiedzić sushi bar musisz wiedzieć o jednej bardzo ważnej kwestii. Do jedzenia tego specjału nie używamy sztućców tylko drewnianych pałeczek. O ile Japończykom nie sprawia to większego problemu to my niestety ale nie wiemy jak zabrać się za jedzenie – nie martw się, w końcu do perfekcji dochodzimy zawsze metodą prób i błędów.
Zastanawiasz się jak powinno wyglądać prawidłowe spożywanie sushi? Koniecznie zajrzyj poniżej.
Jedzenie sushi rytuałem?
Sushi jest tradycyjną japońską potrawą, dlatego też mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni spożywanie tego posiłku traktują jako wyjątkową chwilę – pewnego rodzaju rytuał. Aby dokładniej poznać japońskie obyczaje związane z jedzeniem musiałbyś odwiedzić typową japońską restaurację, wygląda to zupełnie inaczej niż w sushi barach zlokalizowanych w Polsce.
Nie mniej jednak jedną z podstawowych zasad spożywania sushi jest używanie do tego celu drewnianych pałeczek lub po prostu palców, w punktach serwujących ten japoński przysmak nie znajdziesz sztućców.
Kawałków sushi nie wolno przegryzać, to co udało Ci się schwytać w pałeczki powinno w całości wylądować w Twojej buzi, jeżeli kawałek był jednak zbyt duży i koniec końców zmuszony byłeś do tego by odgryźć mniejszy kęs to pamiętaj by nie odkładać nadgryzionego sushi z powrotem na talerz.
Przed zjedzeniem sushi trzeba odpowiednio doprawić, do tego celu wykorzystać możesz znajdujący się na talerzu lub w miseczce sos sojowy i wasabi. Jak to zrobić? Przy pomocy pałeczek nałóż na sushi niewielką ilość wasabi, następnie chwyć sushi i zanurz je delikatnie w sosie sojowym. Na Twoim talerzu z pewnością pojawi się kilka rodzajów japońskiego przysmaku, dlatego też w celu zneutralizowania smaku warto jest przegryzać marynowany imbir.
Po zjedzeniu posiłku pamiętaj by położyć pałeczki na talerzu, kierując ich czubki w lewą stronę.