Te niewielkie i słodkie chińskie śliwki cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej próbujemy nowych smaków, w naszej kuchni wykorzystujemy egzotyczne owoce oraz inne światowe przysmaki. Słodkie w smaku liczi charakteryzuje się przede wszystkim oryginalnym wyglądem, który jest jednym z czynników zachęcających do zakupu i spróbowania tego owocu, oprócz tego nie można pominąć jego cudownych właściwości odżywczych o czym opowiemy Ci już za chwilę. Podpowiemy również jak wykorzystać liczi w kuchni, ciekawa? W takim razie zaczynamy kolejny artykuł odnoszący się do owoców egzotycznych.
Skąd pochodzi liczi?
Liczi nazywane jest śliwką chińską, idąc tym tropem łatwo wywnioskować, że roślina ta występuje właśnie w tych rejonach. Naturalne uprawy tropikalnego drzewa, który co sezon wydaje na świat słodkie i jadalne owoce znajdują się również w regionach Kambodży, Wietnamu oraz Filipin ale nie tylko. Skoro jest popyt to musi być i podaż, dlatego też liczi uprawia się w innych krajach o sprzyjającym klimacie.
Właściwości odżywcze liczi
Specjaliści do spraw żywienia zachęcają do tego by zjadać co najmniej kilka śliwek chińskich dziennie. Zastanawiasz się dlaczego? Otóż w tym niewielkim owocu znajduje się duża ilość witaminy C, która w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność, antyoksydantów i flawonoidów – opóźniających procesy starzenia się komórek, błonnika – dbającego o prawidłową perystaltykę jelit oraz potasu, który zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Oprócz tego liczi bogate jest w witaminy takie jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witaminę E oraz witaminę K. W owocu nie brakuje również substancji mineralnych, bowiem bogate jest ono w magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód i cynk.
Niestety owoc zawiera również duże ilości cukru, dlatego też osoby chorujące na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność spożywając liczi.
Liczi w kuchni – czyli jak wybrać dojrzałe owoce, jak je jeść i co z nich przygotować
Dojrzałe liczi poznasz po wyglądzie a w zasadzie to kolorze jego chropowatej skórki. Owoc gotowy do zjedzenia będzie jędrny i różowiutki, nie wybieraj jednak tych zbyt twardych i zbyt miękkich – pierwsze będą niedojrzałe, drugie natomiast mogą nie smakować już tak dobrze. Liczi niestety jest jednym z tych owoców, który dosyć szybko się psuje.
Owoc obiera się bardzo łatwo, przy pomocy nożyka lub widelczyka należy pozbyć się skórki, kiedy to zrobisz Twoim oczom ukaże się mleczno-biały miąższ w środku, którego znajduje się brązowa pestka. Owoce można spożywać na surowo jako deser, oprócz tego liczi można dodać do sałatki owocowej, lodów, pasują także jako dodatek do potraw mięsnych oraz dań rybnych. Z liczi można przygotować również sos, konfiturę, dżem, sok, kompot z kolei suszone owoce przydadzą Ci się do ciast i deserów.
Skorzystaj z pomocy internetu, odwiedź jeden z popularnych blogów kulinarnych i sprawdź jakie pomysły na wykorzystanie chińskiej śliwki mają inne gospodynie!