Kiedy mówimy o egzotycznych owocach to zazwyczaj nasze pierwsze myśli kierowane są właśnie w stronę mango. Owoc jest nie tylko soczysty i smaczny ale przede wszystkim zdrowy, jest on źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mango rewelacyjnie smakuje na surowo ale jest niezwykle pożądanym dodatkiem w kuchni, ten owoc można wykorzystać praktycznie do wszystkiego, nie tylko do słodkich deserów ale też i do potraw mięsnych. Jak mango wpływa na nasze zdrowie, jak je jeść oraz jak wykorzystać w kuchni? Informacje na ten temat umieściliśmy w dalszej części – sprawdź koniecznie co dla Ciebie przygotowaliśmy…
Wartości odżywcze mango
Rodzinnym krajem tego egzotycznego owocu są Indie, tutejsza ludność zajmuje się jego uprawą już od ponad czterech tysięcy lat. Mango w Polsce stało się popularne na początku dwudziestego pierwszego wieku, początkowo mało znany owoc dzisiaj dostępny jest już w większości supermarketów.
Przeprowadzone na przełomie ostatnich miesięcy badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie tego owocu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Co więcej substancje zawarte w mango zapobiegają powstawaniu niektórych chorób nowotworowych, w tym nowotworu piersi.
Mango zawiera m.in. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E, witaminę A, witaminę K oraz substancje mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód a także cynk. Owoc polecany jest również osobom, będącym na diecie odchudzającej a to z tego względu iż posiada on niespełna 120 kcal!
Jak wybrać dojrzały owoc? Jak prawidłowo należy jeść mango?
Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane zadanie, dojrzały owoc jest mięciutki, dodatkowo jego skórka jest wyraźnie zaczerwieniona. Zielone i twarde mango jest niedojrzałe, wówczas taki owoc należy odstawić w ciepłe i suche miejsce na kilka dni. Wydobycie miąższu ze środka również nie jest trudne, wystarczy tylko, że przekroisz owoc na dwie, mniej więcej równe części. W jednej z nich znajdować się będzie niewielka pestka, której należy się pozbyć przy pomocy noża lub łyżeczki. Najprostszym sposobem na obranie mango jest poprzecinanie owocu (od środka) wzdłuż i w poprzek a następie wypchnięcie skórki do środka, dzięki temu cały miąższ wyląduje na talerzu.
Jak wykorzystać mango w kuchni?
Zaczniemy od tego gdzie szukać inspiracji oraz pomysłów na przepisy? Te znajdziesz tradycyjnie w większości książek kucharskich, jeśli jednak jesteś nowoczesną gospodynią, która często korzysta z pomocy internetu to zachęcamy Cię do odwiedzenia popularnych blogów kulinarnych, tam z pewnością znajdziesz inspirację dla siebie!
Mango ze względu na swój słodki posmak, rewelacyjnie wpisuje się w różnego rodzaju sałatki i nie mamy tutaj na myśli sałatek owocowych ale tych np. z grillowaną wołowiną lub kurczakiem. Z mango przygotujesz również sos do dań mięsnych czy naleśników a także koktajl czy lody – przepisów jest naprawdę wiele, wystarczy tylko się zainspirować i zabrać za gotowanie.