Jak największy owoc cytrusowy to tylko pomelo! Pomarańcza olbrzymia zaskakuje przede wszystkim pokaźnymi rozmiarami oraz charakterystycznym słodko-gorzkim posmakiem, większości z nas kojarzącym się ze smakiem grejpfruta. Pomelo oprócz walorów smakowych posiada również niezliczoną ilość walorów odżywczych o których więcej opowiemy Ci już za chwilę. Dodatkowo podpowiemy jak w prosty sposób rozpoznać dojrzały owoc oraz co można z niego przygotować.
Skąd pochodzi pomelo?
Pomelo uprawiane jest w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w rejonach Malezji oraz Indonezji ale pomarańczę olbrzymią spotkać można także w innych częściach świata. Wyglądem przypomina pomarańczę a smakiem grejpfruta, w polskich sklepach owoc pojawił się na początku dwudziestego pierwszego wieku i od razu zyskał całkiem sporą grupę wiernych fanów, którzy ze względu na jego łagodniejszy posmak, zastąpili nim czerwone grejpfruty.
Wartości odżywcze pomelo
Pomelo jako owoc należący do rodziny owoców cytrusowych bogaty jest w witaminę C, wzmacniającą naszą odporność. Oprócz tego znajdziemy w nim tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, witaminę A oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Regularne spożywanie pomelo wspomaga naszą odporność oraz procesy przemiany materii, dodatkowo potas w nim zawarty dba o prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego.
Jak wybrać dojrzały owoc?
Nie bez powodu pomelo nazywane jest inaczej pomarańczą olbrzymią, waga jednej sztuki tego smacznego owocu może przekraczać nawet dwa kilogramy. Zapamiętaj, że im owoc będzie większy tym cieńsza będzie jego skórka. Dojrzały i soczysty owoc będzie ważył więcej, lżejsze okazy mogą być przejrzałe i wyschnięte w środku. Jeśli kupisz owoc, który jest jeszcze niedojrzały, najlepszym sposobem na jego szybkie skonsumowanie jest pozostawienie go na wierzchu, w kuchni (bez ochronnej folii oraz siatki) w temperaturze gdzie w przeciągu 2-3 dni dojrzeje.
Jak jeść pomelo?
Pomelo jak na owoc cytrusowy przystało należy obrać ze stosunkowo grubej skóry oraz twardych błon, zajadać należy się tylko samym miąższem. Aby łatwiej wydobyć z owocu to co najcenniejsze przekrój go na cztery mniejsze części lub po prostu na pół i wyjadaj miąższ łyżeczką bądź widelczykiem. Pomelo najlepiej smakuje jedzone na surowo, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie by dodawać go do sałatek owocowych a także tych warzywnych.
Od zjedzenia pomelo możesz rozpocząć swój dzień, owoce zwłaszcza takie, które są kopalnią witamin i minerałów są jak najbardziej mile widziane. Jeżeli smak pomelo wydaje Ci się zbyt gorzki to na połówkę owocu możesz nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur.
Oprócz tego z pomelo przygotujesz orzeźwiający i zdrowy sok, który w kilka sekund ugasi Twoje pragnienie, miąższ nadaje się również do dżemów, konfitur oraz sosów. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj skórki, zetrzyj ją na tarce i dodaj np. do ciasta lub ususz i wykorzystaj później! Więcej pomysłów znajdziesz na blogach kulinarnych i w książkach kucharskich!