Czy w ciąży można jeść grzyby?

0
1616

Nie jesteś do końca przekonana, czy jako kobieta spodziewająca się dziecka możesz w dalszym ciągu zajadać się grzybami? Opinie specjalistów na ten temat są podzielone, jedni przekonują, iż jedzenie jadalnych grzybów nie zagraża zdrowiu dziecka ale są również i tacy, którzy radzą by w okresie ciąży unikać spożywania jakichkolwiek grzybów. Kto zatem ma racje? Czy jedzenie grzybów może mieć negatywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu?

Jakie wartości odżywcze kryją w sobie grzyby?

Początkowo grzyby uważano jedynie za dodatek do przygotowywanych potraw, który dodatkowo ma podkreślać ich smak. Dzisiaj wiemy już, że grzyby oprócz tego, że smakują to są jeszcze zdrowe. Znajduje się w nich wiele witamin oraz substancji odżywczych, których nasz organizm potrzebuje na codzień by mógł prawidłowo funkcjonować.
W grzybach znajdziemy duże ilości witamin z grupy B oraz żelaza, te pierwiastki są szczególnie potrzebne kobietom spodziewającym się dziecka. Witaminy z grupy B pozytywnie oddziałują na układ nerwowy, prawidłową pracę oczu oraz wygląd skóry natomiast odpowiednia ilość żelaza we krwi zabezpiecza przed wystąpieniem anemii, która mogłaby doprowadzić do przedwczesnego porodu a w skrajnych przypadkach nawet do poronienia! Najwięcej żelaza znajduje się w smardzach, kurkach, boczniaku oraz uwielbianych przez wszystkich pieczarkach.

Oprócz witamin z grupy B i żelaza są one źródłem potasu, cynku i fosforu, pierwszy pierwiastek wspomaga funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krążenia, cynk wspomaga wytwarzanie insuliny oraz innych enzymów (chroni przed cukrzycą) z kolei fosfor dba o to by nasze zęby i kości były mocne oraz zdrowe.

W codziennym jadłospisie kobiet w ciąży nie powinno zabraknąć odpowiedniej dawki substancji chroniących komórki przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych tzw. przeciwutleniaczy. Zaliczamy do nich m.in. selen, który wspomaga układ odpornościowy.

Czy w ciąży można jeść grzyby?
Jakie grzyby wybierać i jak w prawidłowy sposób je przygotowywać?

Regularne spożywanie grzybów zabezpiecza organizm przed różnego rodzaju niedoborami, jeżeli spodziewasz się dziecka wcale nie musisz z nich rezygnować, ważne tylko byś potrafiła wybrać te najlepsze i najbezpieczniejsze a potem we właściwy sposób je przygotowała.
Pamiętaj grzyby kupuj tylko i wyłącznie ze sprawdzonego źródła, unikaj tzw. przydrożnych sprzedawców. Grzyby są zdrowe pod warunkiem, że są jadalne w przeciwnym wypadku zatrucie trującymi grzybami może skończyć się bardzo źle zarówno dla Ciebie jako przyszłej matki oraz Twojego nienarodzonego dziecka. Wybieraj pomiędzy następującymi rodzajami: kurki, smardze, boczniaki, pieczarki, borowiki, podgrzybki, rydze.

Kiedy już zakupisz jadalne grzyby, to w następnej kolejności należy je dokładnie i starannie umyć i oprawić a następnie ugotować, usmażyć lub upiec. W tym wypadku prawidłowa obróbka termiczna jest niezwykle ważna, bowiem wysoka temperatura zabija bakterie oraz niweluje zawarte w grzybach toksyny. Grzyby możesz wykorzystać do sosów, zupy, sałatki, pierogów itp.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here