Siemię lniane od lat słynie ze swoich dobroczynnych właściwości wspomagających prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Poniżej znajdziesz informacje dotyczące wpływu spożywania siemienia lnianego na nasz organizm, sposobu jego właściwego przygotowania oraz przeciwwskazania do zastosowania. Jeżeli masz zamiar na stałe wprowadzić go do swojej diety, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią naszego wpisu.
Siemię lniane – wpływ na nasze zdrowie?
Na wstępie zaczniemy od wyjaśnienia tego czym tak naprawdę jest niezwykle popularne w medycynie naturalnej siemię lniane. Otóż to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego> Nasiona te są niewielkich rozmiarów, w odcieniach czerni lub ciemnego brązu. Z ziarenek tych tłoczony jest olej, jednak znalazły one również zastosowanie w naszej kuchni jako produkt o wielu cennych właściwościach odżywczych.
Nasiona lnu zawierają mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. W siemieniu lnianym znajdują się m.in. witamina A, D, E, K, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor, cholesterol i fitosterole.
Siemię lniane pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego (leczy zaparcia i biegunki), skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi a także wspomaga procesy odchudzania.
Siemię lniane w kuchni – sposób przygotowania i spożycia?
Siemię lniane dostępne jest w postaci malutkich ziarenek, które przed bezpośrednim spożyciem należy namoczyć i zmielić, tak by wydobyć z ziaren jak największą ilość substancji odżywczych. Nasiona lnu można namoczyć w ciepłej lub zimnej wodzie, wybierając opcję pierwszą czas moczenia ograniczy się jedynie do dziesięciu minut, ziarna namoczone w zimnej wodzie trzeba odstawić na co najmniej dwie trzy godziny. Po tym czasie można zająć się mieleniem nasion, do tego celu najlepiej jest wykorzystać tradycyjny młynek lum młynek elektryczny np. na przyprawy. Uwaga! – ziaren nie należy mielić zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka/kilkanaście sekund, ważne jest także by zmielić je dopiero na chwile przed spożyciem.
Ziaren lnu nie powinny mielić osoby zmagające się z silnym kaszlem i wrzodami w układzie pokarmowym. Zaleca się spożywanie od dwóch do trzech łyżek dziennie siemienia lnianego.
Właściwie przygotowane nasiona lnu można dodawać m.in. do jogurtu, owsianki, musli a także wielu innych potraw a nawet pieczywa, co więcej wywar w którym moczyły się ziarna siemienia lnianego można popijać w ciągu dnia – najlepiej pół szklanki rano i pół szklanki wieczorem.
Przeciwwskazania do spożywania siemienia lnianego
Z racji tego, że siemię lniane wykazuje działanie rozrzedzające krew i wspomagające procesy krążenia to uważać na niego powinny w szczególności osoby zmagające się z problemami krzepliwości krwi oraz pacjenci przyjmujący leki z zawartością substancji rozrzedzających krew tzw. antykoagulanty.
Siemię lniane nie wskazane jest osobom zażywającym preparaty na obniżenie złego cholesterolu oraz chorym na nowotwory, w tym raka piersi i raka macicy.