Jak jeść raki?

0
4691

W ostatnim czasie zasmakowałaś w popularnych i wyjątkowo smacznych owocach morza? Oprócz krewetek i ostryg warto jest także spróbować innych skorupiaków. Co powiesz na świeżego raka? Jego mięso bogate jest w dużą ilość substancji odżywczych, dodatkowym atutem jest również oryginalny i wyśmienity posmak. Niestety wiele z nas nie wie jak w sposób prawidłowy zabrać się do jedzenia takiego ekskluzywnego dania. Dzisiaj więc postaramy się jak najdokładniej wyjaśnić Ci, jak zgodnie z zasadami savoir vivre należy spożywać raki i inne skorupiaki? Skorzystaj z wskazówek umieszczonych poniżej a sama przekonasz się, że wcale to nie jest takie trudne na jakie się wydaje.

Raki – właściwości odżywcze

Raki są nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe, niektórzy ludzie zajadają się nimi wyłącznie ze względu na ich pozytywny wpływ na organizm. Czerwone raki podobnie jak i inne skorupiaki bogate są w białko (podstawowy budulec tkanki mięśniowej), witaminy z grupy B, cynk (reguluje wydzielanie poszczególnych hormonów), selen (wykazuje działanie przeciwnowotworowe), magnez (wspomaga układ nerwowy), wapń (dba o kości i zęby) oraz jod (dba o prawidłową pracę tarczycy).

Jak jeść raki?
Raki – prawidłowy sposób spożywania

Dla osoby początkującej, która pierwszy raz w życiu ma spróbować raka z pewnością czynność ta nie będzie łatwa. Udając się do restauracji musisz liczyć się z tym, że kelner zapoda Ci skorupiaka w całości, obok na talerzu znajdą się specjalne szczypczyki, które ułatwią Ci oddzielenie skorupki od mięsa. Na początku należy jednak zająć się główką, którą trzeba przekręcić jednym zdecydowanym ruchem tak by została ona oddzielona od reszty, pamiętaj by jej nie wyrzucać, może i nie brzmi to smacznie ale w główce raka znajduje się pikantny sok, który można bez obaw wypić. Już samo usunięcie główki ułatwi Ci wydobycie mięsa. Skorzystaj ze szczypczyków i poprzecinaj twarde części raka, usuń elementy skorupki i zajadaj się białym, zdrowym mięsem. Aby dokładniej zrozumieć to o czym piszemy, zachęcamy Cię do obejrzenia filmiku instruktażowego – w internecie jest ich całe mnóstwo!

Czy raki można przygotować samodzielnie?

Pewnie, że tak! Oczywiście początki mogą być trudne, zwłaszcza dla osoby, która z gotowaniem ma mało wspólnego, nie mniej jednak jak to się zwykło mówić „dla chcącego nie ma nic trudnego”. Zacząć należy od znalezienia przepisu, w tym celu skorzystać możesz z jednej z wielu książek kucharskich poświęconych tematyce owoców morza lub kuchni śródziemnomorskiej bądź blogów kulinarnych. Kiedy już znajdziesz przepis, który postanowisz odwzorować by zaskoczyć swoich najbliższych to teraz przygotuj listę zakupów i udaj się na zakupy.

Najważniejszym punktem będzie zakup świeżego raka co w Polsce będzie nie lada wyzwaniem, świeży skorupiak powinien mieć jaskrawą skorupkę, najlepiej wybieraj te sklepy oraz stoiska, które specjalizują się w sprzedaży owoców morza i zaopatrują pobliskie restauracje.
Mając już wszystko pod ręką, postępuj zgodnie z instrukcją zawartą w danym przepisie, kiedy nabierzesz wprawy możesz nieco modyfikować przepisy, dodając coś od siebie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here