Jeśli marzymy o własnej pizzerii i chcemy kupić wysokiej jakości piece, trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę. Podobnie jest w przypadku pieca do chleba do użytku domowego. Z pewnością nie obejdzie się bez dylematów, jednak istnieje sporo wskazówek, które pozwolą na ułatwienie wyboru.
Wydajność
Niezależnie od tego, czy wybieramy piece chlebowe do użytku domowego, czy do prowadzenia działalności, bardzo ważne jest to, aby były one wydajne.
Aby tak się stało, musimy dokładnie przeanalizować, jakie zadania ma spełniać piec do chleba i ile chlebów ma być pieczonych jednocześnie.
To właśnie na tej podstawie wybieramy pojemność pieca oraz jego moc grzewczą. Piece mogą być jednokomorowe, dwukomorowe, trzykomorowe czy czterokomorowe – szczególnie wtedy, gdy wybieramy piec do pizzy.
Komory pieców
Komory pieców chlebowych różnią się również pojemnością. Od tego będzie zależeć, jakiej wielkości chleb będzie można w nich umieścić.
Warto pamiętać, że jeśli wybieramy piece chlebowe do użytku domowego, nie muszą być one tak duże jak w przypadku lokali.
Jeśli zapotrzebowanie jest naprawdę duże, możemy kupić piec przemysłowy, zwany inaczej taśmowym. Jego działanie nieco przypomina taśmę fabryczną, a wypiekanie trwa naprawdę krótko.
Rodzaj zasilania
Ważną kwestią podczas wyboru pieca chlebowego jest także rodzaj zasilania. Do wyboru mamy piec chlebowy opalany drewnem, elektryczny lub gazowy.
Szczególnie w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem cieszą się piece chlebowe opalane drewnem. Panuje przekonanie, że to właśnie z takiego pieca chleb smakuje najlepiej.
Nie każdy jednak może pozwolić sobie na wybranie pieców opalanych drewnem, ponieważ wymagają specjalnych warunków wentylacyjnych.
Jak wybrać rodzaj zasilania
Zanim zdecydujemy się na konkretne rozwiązanie, trzeba sprawdzić do jakiego rodzaju zasilania jest przystosowana nasza kuchnia.
Jeśli istnieje możliwość zamontowania pieca chlebowego gazowego i elektrycznego, kierujmy się własnymi preferencjami.
Wszystkie rozwiązania mają swoje wady i zalety, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, że któreś z nich jest lepsze. Przede wszystkim różnią się one ceną. Piece gazowe są droższe w zakupie, jednak tańsze w eksploatacji.
Jakość wykonania
Kluczową rolę, jeśli chodzi o piec do wypieku domowego chleba, będzie odgrywać także sama jakość jego wykonania.
Nie decydujmy się na zakup używanego urządzenia. Dlaczego? Istnieje wtedy bardzo duże ryzyko, że szamot jest już przepalony.
Dobre piece do chleba to przede wszystkim te solidne, które zapewnią nam odpowiednie spełnianie swoich funkcji. Powinny być trwałe i bezawaryjne.
Konstrukcja pieca
Odpowiednie, wysokiej jakości piece chlebowe wyróżniają się solidną konstrukcją. Obudowa musi zapewniać doskonałą izolację.
Zwróćmy uwagę na to, czy wybrane piece chlebowe mają konstrukcję, która ułatwia korzystanie z urządzenia, np. samozatrzaskowe drzwi znacząco minimalizujące straty ciepła oraz energii.
Wysokiej jakości zastosowane materiały to gwarancja wieloletniej możliwości bezpiecznego i bezawaryjnego korzystania z urządzenia.
Gwarancja i części zamienne
Decydując się na wybór konkretnych pieców chlebowych, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na długość gwarancji oraz na części zamienne.
Nie wszyscy producenci zapewniają szybki serwis. Jeśli nie chcemy narazić się na straty z powodu zepsutego sprzętu, koniecznie dopytajmy o to jeszcze przed zakupem.
Dobry sprzęt to połowa sukcesu
Niezależnie od tego, czy wybieramy chlebowe piece do użytku domowego, czy do lokalu, ich wysoka jakość to gwarancja sukcesu.
Szczególnie na rynku gastronomicznym, gdzie panuje ogromna konkurencja, musimy zadbać o dobrej jakości piece chlebowe lub do pizzy.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że to właśnie odpowiedni sprzęt w ogromnej mierze wpływa na końcową jakość samego produktu.
Inwestycja w solidne urządzenia
By osiągnąć sukces w gastronomii lub tworzyć naprawdę pyszne domowe wypieki, trzeba zainwestować w solidne piece chlebowe.
Już na samym etapie planowania skonsultujmy się ze specjalistami, którzy udzielą nam cennych wskazówek dotyczących wyboru sprzętu.
Określając swoje potrzeby oraz możliwości finansowe, łatwiej będzie nam odnaleźć odpowiednie urządzenie.
Gdzie kupować piece
Jeśli chcemy, aby nasze chleby były pyszne, musimy kupować urządzenia jedynie w specjalistycznych, przeznaczonych do tego punktach.
W profesjonalnych sklepach dodatkowo możemy liczyć na fachowe doradztwo, dlatego ryzyko popełnienia błędu jest zminimalizowane.
Warto także sprawdzić ofertę online. W Internecie czekają liczne promocje i często możemy liczyć na większy wybór. Jeśli weźmiemy pod uwagę wszelkie powyższe wskazówki, wybór powinien być łatwiejszy.