Opakowania styropianowe w gastronomii – rodzaje i zastosowania

0
1144

Sprzedaż gotowych posiłków na wynos wiąże się z koniecznością ich odpowiedniego zapakowania. W tym celu stosuje się różne rodzaje opakowań gastronomicznych wykonanych z takich materiałów jak tektura, papier, plastik czy styropian. Każde z nich ma nieco inną charakterystykę, właściwości i wynikające z nich przeznaczenie. Do przechowywania i transportu ciepłych posiłków najczęściej wykorzystuje się pojemniki styropianowe. Jakie są ich właściwości i typowe zastosowania?

Właściwości opakowań ze styropianu i pokrewnych tworzyw sztucznych

Największą zaletą opakowań styropianowych jest ich niska waga, dość sztywna, a dzięki temu wyjątkowo stabilna konstrukcja, nienasiąkliwość i nieprzemakalność, brak wpływu na przechowywaną w nich żywność oraz cena. Styropian i tworzywa pokrewne są bardzo lekkie, dzięki czemu stanowią idealny materiał do produkcji małych opakowań o dobrych właściwościach termicznych. Poza tym można nadawać im dość sztywną konstrukcję, co wpływa nie tylko na komfort, ale i bezpieczeństwo przechowywania oraz transportu żywności. Pojemniki styropianowe są również bardzo tanie, dzięki czemu zastosowanie tego typu opakowań w gastronomii nie wpływa znacząco na wzrost kosztów prowadzonej działalności – koszt dań sprzedawanych na wynos nie musi być wyższy niż dań serwowanych w lokalu (zmywanie tradycyjnych naczyń kosztuje nie tylko czas, ale i pieniądze).

Kategorie opakowań i ich przeznaczenie

Na liście dostępnych w sprzedaży gastronomicznych pojemników styropianowych znajdziemy zarówno klasyczne kubeczki o różnej pojemności, które zaprojektowano z myślą o transporcie dań płynnych, półpłynnych oraz napojów, jak również płaskie pojemniki z zamknięciem, w których można przechowywać i w bezpieczny sposób przewozić klasyczne dania obiadowe. Pojemniki styropianowe w formie większych miseczek przeznaczone są przede wszystkim do serwowania na wynos zup oraz dań zawierających dużą ilość sosu, na przykład niektórych rodzajów past. Styropianowe kubeczki wykorzystuje się do podawania ciepłych lub zimnych napojów, a płaskie pojemniki z zamknięciem przeznaczone są do transportu pełnych dań obiadowych.

Stosowanie pojemników styropianowych ma mnóstwo zalet, w związku z czym ich wykorzystanie w gastronomii jest dość powszechne. Oczywiście takie pojemniki nie są neutralne dla środowiska naturalnego, bo użyty do ich produkcji materiał nie podlega biodegradacji. W związku z tym coraz więcej firm decyduje się na zastępowanie tego typu opakowań znacznie od nich droższymi i na razie mniej wygodnymi w użyciu eco odpowiednikami wykonanymi z materiałów roślinnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here