Przyrządzanie zapiekanek rybnych polega na ułożeniu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym porcji ryby obłożonych ryżem, makaronem, ziemniakami, ewentualnie warzywami i zalanych sosem lub śmietaną oraz posypanych serem. Potrawę zapieka się w gorącym piekarniku.
Zapiekanki podaje się na gorąco w naczyniu, w którym potrawa była zapiekana, z surówkami z sezonowych warzyw, jako dania obiadowe lub kolacyjne.
Potrawę przed podaniem posypuje się zieleniną. Zapiekanki rybne można również przygotowywać w prodiżu.
Przykładowy przepis:
Ryba zapiekana z makaronem
50 dkg ryby (dorsz, szczupak, lin, sum), 20 dkg włoszczyzny, cebula, 25 dkg makaronu, 6 dkg masła (margaryny), 2 dkg tartego sera o ostrym smaku, 20 dkg śmietany, jajo, sól i pieprz do smaku, przyprawa do zup, tłuszcz do smarowania, nać pietruszki.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą i wymieszać z tłuszczem, aby się nie skleił. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i udusić na półmiękko z dodatkiem tłuszczu i wody. Rybę sprawić, opłukać, zdjąć filety, obrać z ości, pokrajać w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obrać, pokrajać w krążki i usmażyć na jasnozłoty kolor; włożyć pokrajaną rybę, dodać sól i pieprz. Podlać wodą (pół szklanki) i dusić ok. 15 min. Na ogniotrwałym półmisku wysmarowanym tłuszczem ułożyć dwie warstwy makaronu, przekładając go rybą. Całość zalać śmietaną rozmieszaną z jajem, przyprawą do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody, posiekaną nacią pietruszki i tartym serem; wstawić do piekarnika na 15 min.
Gdy ser lekko się zrumieni — wyjąć i podawać na tym samym półmisku z surówką z sezonowych warzyw.