Banan

0
1175

100 g banana dostarcza 100 kalorii. Banany mają taki wspaniały komplet składników. Przy tym są bardzo łatwo przyswajalne. W wielu krajach leczy się nimi wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego lub nie cierpi się na te dolegliwości, bo się jada banany.

 

3 banany dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na związki mineralne. Zawierają również nieomal wszystkie witaminy. Banan jest zasadotwórczy ( + 5), 100 g  banana zawiera 1 g białka, potasu ma 400 mg, sodu — 54 mg, wapnia — 100 mg, magnezu — 32 mg; manganu — 0,64 mg (to jest sporo), żelaza — 10 mg (bardzo dużo),  fosforu — 70 mg, siarki — 50 mg, chloru — 120 mg itd. Z witamin ma 350 j.m. witaminy A, 70 mcg witaminy B1 i tyleż witaminy B2; tylko 12 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy PP,  0,37 mg witaminy E, a ponadto zawiera też nieco witaminy B6, raczej rzadko występującej w produktach spożywczych.
Wykryto również w bananach związki podobne do hormonów, a działające… rozweselająco. Francuzi nazwali te owoce „hormonami radości i urody życia”. Nie powinni jadać  bananów cukrzycy i osoby z nadwagą, bo owoce te mają za dużo cukru (ok. 20%) i tuczą. Ale niech jedzą je smutni i przygnębieni, nieszczęśliwi i nieznośni nerwowcy, by wreszcie  potrafili się cieszyć urodą życia.
Jak jadać banany?

Największym i bardzo pożywnym smakołykiem dzieci jest deser, czyli… do miseczki kładzie się banana, przekrojonego wzdłuż na 2 połówki, a na niego górę różnych pokrajanych owoców, ponadto biszkopt, trochę konfitur, bardzo dużo lodów i wreszcie bitą śmietanę. Palce lizać!
Banany podnoszą smak wszelkich surówek owocowych. Wystarczy jeden banan, aby uszlachetnił aromatem i smakiem nawet zwykłe jabłka. Ale ponieważ banan najlepszy  jest „na mokro”, więc do surówki z jabłek trzeba dodać na przykład osłodzonej mrożonki z truskawek czy innych jagód albo po prostu kompotu (czereśniowy, brzoskwiniowy,  morelowy lub inny). Banany kraje się w krążki, a jabłka jednym naciśnięciem noża dzieli na 10 części albo ścina na plasterki na nożu tarki. Można jeszcze dołożyć parę  posiekanych orzechów, trochę migdałów, rodzynek… Gdyby jagody mrożonedały za mało soku, trzeba dolać soku owocowego lub syropu z butelki. Kto woli koktaile, może tę owocową mieszankę zmiksować.
Bardzo smaczna jest też taka surówka: suszone owoce (morele, śliwki, gruszki, parę fig jako dodatek) zalać syropem (przegotowaną wodą z cukrem), zostawić na noc, a  przed podaniem wkroić do tego l banana. Dodanie banana do kompotu także czyni cuda.
Szybki tort bananowy
37,5 dkg mąki, 16,5 dkg masła lub margaryny, 8 dkg cukru, troszkę soli i 2 jaja wyrobić szybko na kruche ciasto. 75 dkg bananów bez skórki pokrajać na krążki grubości 3—4  cm i skropić je cytryną.  2/3 ciasta wyłożyć na dno i boki blachy, tortownicy, kamionki wysmarowanej margaryną i piec ok. 10 minut w bardzo gorącym piekarniku (250° C).  Następnie na ciasto dać bananowe krążki i przykryć je pozostałą 1/3 przygotowanego ciasta. Posmarować je rozbitym żółtkiem i przystroić posiekanymi, obranymi ze skórki  migdałami (5 dkg). Wstawić znowu do piekarnika i piec w temperaturze 170—200° C ok. 30 minut. (Dać ogień górny, aby się ciasto od dołu nie przypaliło.) Wyjąć z formy,  ostudzić i jeść jak szarlotkę.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto drożdżowe
Następny artykułBakłażan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here