Stosowanie ziół i przypraw

0
1150

Zioła i przyprawy – świeże, mrożone lub suszone – dodają aromatu codziennym potrawom. Suszone zioła i przyprawy kupuj w niewielkich ilościach i zużywaj jak  najprędzej, ponieważ szybko tracą aromat. Przechowuj je w szczelnych pojemnikach, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w kuchennej szafce lub szufladzie.  Przekładając zioła i przyprawy do pojemniczków, zanotuj, kiedy je kupiłaś, ponieważ najlepsze są przed upływem sześciu miesięcy. Kupuj przyprawy w całości i  samodzielnie miel je w młynku do kawy lub ucieraj w moździerzu – zapach mielonych przypraw ulatnia się szybciej niż przypraw przechowywanych w całości.
Aby wzmóc aromat przypraw, praż je w całości na suchej patelni przez minutę lub dwie. Bezzwłocznie zmiel lub użyj w całości.
Podstawowy zestaw przydatnych ziół:

  • natka pietruszki,
  • tymianek,
  • liście kolendry,
  • bazylia,
  • liść laurowy,
  • szałwia.

 

Podstawowy zestaw przydatnych przypraw:

  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki,
  • czarny pieprz ziarnisty,
  • nasiona kminu rzymskiego,
  • nasiona kolendry,
  • laski wanilii,
  • kardamon,
  • suszone papryczki chilli.

 

Ziołowe porady

  • Zielone części dymki, drobno posiekane, mogą zastąpić szczypiorek,
  • Zanim dodasz liście mięty do duszonej jagnięciny, zgnieć je, by uwolniły maksimum aromatu.
  • Zioła o delikatnych liściach, jak np. bazylia, należy rwać na kawałeczki, a nie kroić. Dodawaj je do potraw pod koniec gotowania.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZamrażarka
Następny artykułDobre rady w kuchni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here