Wszystko o owocach

0
1415

Owoce jagodowe

Nazwą tą obejmuje się dużą grupę owoców o miękkim i soczystym miąższu, mniej lub więcej aromatycznym, a więc: porzeczki, agrest, borówki, żurawiny, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki. Wszystkie te owoce są bogatym źródłem witaminy C, zaś najzasobniejsza w ten składnik jest czarna porzeczka, bowiem w 100 gramach zawiera około 190 mg kwasu askorbinowego. Ze względu na krótki okres dojrzewania, małą trwałość, owoce jagodowe powinny być przetwarzane, utrwalane jako zapasy na okres zimy.

 

Owoce pestkowe

Do grupy owoców pestkowych zalicza się brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie, śliwki. Owoce te dojrzewają w różnym czasie, lecz są bardzo nietrwałe. Duża przydatność przetwórcza owoców pestkowych pozwala na zużytkowanie nadmiaru tych owoców na przetwory w postaci kompotów, dżemów, marmolad, powideł. Wartość odżywcza owoców pestkowych jest niższa, niż owoców jagodowych, zawierają one jednak sporo cukrów, żelazo, nieco witamin z grupy B i w ilościach bardzo małych witaminę C. W przyrządzaniu potraw są szerokie możliwości łączenia tych owoców z ciastem, kaszami, co pozwala na urozmaicenie jadłospisów.

 

Owoce ziarnkowe

Do grupy tej zalicza się różne odmiany jabłek oraz gruszki. Jabłka na ogół nie są bogate w witaminę C, jednak niektóre odmiany, np. Antonówka, Złota Reneta, Titówka, zawierają ten składnik w ilościach do 30 mg w 100 gramach produktu. Jabłka są natomiast dobrym źródłem żelaza, cukrów, kwasów organicznych, garbników, związków pektynowych. To wszystko decyduje o dużej wartości dietetycznej tych owoców, łatwym przetwórstwie  na przeciery, marmelady itp.

 

Owoce cytrusowe

Do tej grupy należą cytryny, pomarańcze, mandarynki, grapefruity. Wszystkie te owoce są bogate w witaminę C (około 40 mg na 100 gramów owoców).


Owoce mrożone

Owoce w całości, rozdrobnione lub przecier z owoców, utrwalone przez zamrożenie do temperatury —18°C. Owoce mrożone zachowują w pełni wartość odżywczą surowca w okresie dojrzałości. Po rozmrożeniu muszą być szybko zużyte, nie nadają się do powtórnego zamrożenia.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNabiał
Następny artykułWszystko o warzywach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here