Nie każdy zdaje sobie jeszcze sprawę ze wspaniałych walorów zdrowotnych, jakie wiążą się z regularnym spożywaniem kaszy jaglanej. Ta staropolska kasza wyprodukowana z ziaren prosa nadal jest bardzo niedoceniana, a naprawdę zasługuje na najwyższe uznanie. Przede wszystkim jest ona jako jedna z nielicznych kasz (oprócz kaszy gryczanej) całkowicie wolna od glutenu. Jako wiadomo gluten jest bardzo silnym alergenem, występującym w największych ilościach w pszenicy. Jego częste dostarczanie do organizmu przynosi wiele negatywnych konsekwencji, takich jak rozdrażnienie, alergie, problemy pokarmowe, afty, rozmaite bóle, problemy z bezsennością czy też cukrzycę. Poza tym kasza jaglana jest produktem zasadowym, a to oznacza, że wspaniale radzi sobie z wszelkimi bakteriami i drobnoustrojami. Jeśli chcemy więc przeprowadzić zdrowotny detoks organizmu, kaszę jaglaną powinniśmy włączyć do naszej diety w pierwszej kolejności. Tym, co ucieszy pewnie zwłaszcza osoby próbujące stracić na wadze jest fakt, że kasza jaglana znakomicie przyśpiesza metabolizm organizmu. Już po kilku tygodniach jej spożywania, ubędzie nam co najmniej kilka kilogramów. Jedz więc kaszę jaglaną na zdrowie i ciesz się dobrym samopoczuciem!
jest bardzo wdzięcznym mateirałem do przygotowania posiłków. Ostatnio jadła kulki kokosowe zrobione na bazie jaglanki, sernik też był dobry
Jaglanka u nas króluje 🙂
Jestem po całkowitej resekcji żołądka więc kasza jaglana jest dla moich jelit zbawienna. Gotuję kaszę jaglaną przez 10 min na małym ogniu i po wyłączeniu dodaję do niej albo pokrojone w kostkę owoce (surowe morele, truskawki lub banana) albo kilka rodzynek czy żurawin. Polecam