Do wykonania niemal każdej czynności porządkowej niezbędny jest kawałek tkaniny lub dzianiny, potocznie nazywany ściereczką. Do każdej czynności ściereczka bywa z innego materiału:
- do zmywania — tzw. zmywak z miękkiej, lnianej lub bawełnianej szmatki, gaza albo gąbka;
- do wycierania naczyń — wsiąkliwa ściereczka z płótna bawełnianego lub cienkiego lnianego;
- do ścierania rozlanej wody, mycia stołu roboczego itp. —grubsza,ale wsiąkliwa, ścierka z flaneli;
- do mycia okien — miękka ściereczka bawełniana, gaza, tetra albo gąbka, do wycierania szyb do połysku — kilka kawałków czystego, miękkiego, nie krochmalonego płótna bawełnianego lub lnianego (mogą być z czystego, starego prześcieradła lub powłoczki) albo miękka ircha;
- do czyszczenia sztućców — ściereczki nasycone specjalną substancją usuwającą ciemny nalot; ściereczki takie służą wielokrotnie na sucho, po upraniu tracą swoje właściwości czyszczące i mogą być przeznaczone do ścierania kurzu lub na zmywak;
- do ścierania kurzu — nieduże ściereczki flanelowe lub wełniane;
- do podłogi — wełniany gałganek lub wata; do przecierania pastowanej podłogi — sukna (nawet pod froterkę dobrze jest podkładać czyste sukno, aby pasta nie wbijała się we włosie).
Wszystkie ścierki i ściereczki powinny być obrębione, aby na oczyszczonych powierzchniach nie pozostawały siepiące się z tkaniny nitki. Powinny też być często prane w wodzie z mydłem lub detergentem, wypłukane, wysuszone i złożone w przeznaczonym miejscu, aby zawsze były gotowe do użycia. Nie pierze się tylko ściereczek do czyszczenia metali; najlepiej po strzepnięciu chować je w szufladzie ze sztućcami (ewentualnie w torebce z folii).