Masz zamiar wykluczyć ze swojej diety pszenicę? Zastanawiasz się jakie inne zboże może ją zastąpić? Co powiesz na bogaty w witaminy i minerały amarantus? To jedno z najstarszych zbóż, które słynie ze swych zdrowotnych właściwości. Chcesz wiedzieć jak regularne spożywanie amarantusa wpłynie na Twoje zdrowie? Więcej informacji na ten temat zawarliśmy w dalszej części tekstu, dodatkowo podpowiemy Ci jak wykorzystać ten drogocenny składnik w kuchni.
Czym jest amarantus?
Amarantus nazywany jest inaczej szkarłatem bądź po prostu amarantem, nazwa ta ściśle nawiązuje do barwy samego kwiatostanu. Roślina jest dosyć wysoka, bowiem niekiedy może osiągać aż trzy metry, z kolei kwiatostany zazwyczaj w odcieniach purpury są pociągłe i zwisające – najdłuższe mają ok. 50 cm długości. Czy wiesz, że wyróżniamy ok. 100 różnych gatunków amarantusa? Co więcej zboże to wykazuje dużą odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne przez co też jest bardzo proste w uprawie.
Należy on do rodziny roślin szarłatowatych i przez wielu specjalistów do spraw żywienia określany jest mianem zboża XXI wieku. I to nie bez przyczyny oprócz oryginalnej nazwy, wyglądu i smaku amarantus uznawany jest za jedno z najzdrowszych zbóż. Jego lecznicze właściwości docenili już sami Inkowie, nie zdziwi Cię również fakt iż, roślina ta uprawiana jest w dużej mierze w krajach Ameryki Południowej ale nie tylko – amarantus hoduje się również i w Polsce, a w zasadzie to na obszarach województwa lubelskiego.
Amarantus i jego wpływ na nasze zdrowie
Nasiona (ziarna) amarantusa zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz aminokwasów, które są podstawowym budulcem komórek mięśniowych. Dlatego też amarantus obowiązkowo powinien znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie na przybranie masy ciała oraz diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, która uboga jest w produkty białkowe – w takiej sytuacji regularne spożywanie amarantusa jest jednym z możliwych sposobów na zapobiegnięcie niedoborom białka oraz konsekwencji z nim związanych.
Oprócz tego ziarna szkarłatu bogate są w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz witaminę C a także w substancje mineralne takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń i skwalen.
Zboże to mogą włączyć do swojej diety również diabetycy, amarantus cechuje się niskim indeksem glikemicznym co pozytywnie wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Amarantus w kuchni – jak i do czego go wykorzystać?
Z tego zboża podobnie jak z każdego innego produkowana jest mąka, tę można wykorzystać praktycznie do przygotowania każdego dania w skład, którego wchodzi mąka. Jeżeli szukasz zdrowego zamiennika dla mąki pszennej wybór mąki z ziaren amarantusa będzie strzałem w dziesiątkę! Prócz mąki w sklepie dostępne są również same nasiona oraz nasiona prażone (tzw. popping), które można wykorzystać zamiast tradycyjnych płatków pszennych lub musli. „Surowe” ziarna amarantusa dodawać można bezpośrednio do wielu gotowanych i smażonych potraw, tutaj zachęcamy Cię do skorzystania z pomocy książki kucharskiej lub odwiedzenia jednego z popularniejszych blogów kulinarnych.