Kolacja jest posiłkiem, który kończy nasz dzień z tego też względu nie powinna być ona zbyt ciężka i syta, ważny jest także czas jej spożycia, który dostosowany musi być do naszych indywidualnych potrzeb. Są wśród nas również i takie osoby, które świadomie rezygnują z jedzenia ostatniego posiłku na rzecz idealnej i szczupłej figury. Zastanawiasz się czy od kolacji przybywa dodatkowych kilogramów i centymetrów w talii czy może jest wręcz przeciwnie? Dzisiaj postaramy się odpowiedzieć właśnie na to pytanie, dodatkowo podpowiemy Ci jakie produkty możesz wykorzystać do przygotowania lekkiej i zdrowej kolacji dla siebie oraz swojej rodziny.
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Zanim podpowiemy Ci co jeść na kolację, skupimy się na tym czy w ogóle warto i trzeba ją spożywać. Opinie na temat tego czy kolację można na stałe wykluczyć z jadłospisu są podzielone. Są tacy specjaliści, którzy uważają, że pominięcie jednego z podstawowych posiłków zaburza prawidłową pracę całego organizmu a w szczególności układu pokarmowego co odbija się na rozregulowaniu procesów przemiany materii. Druga grupa dietetyków jest przekonana, że nie jedzenie kolacji przekłada się korzystnie na naszą wagę. Kto ma rację? W tym wypadku wszystko tak naprawdę zależy od nas samych, naszego sposobu życia i odżywiania się. Każdy organizm jest inny, ma inne potrzeby i zupełnie inaczej reaguje na eksperymentowanie z dietami.
Podstawowe zasady odżywiania się nakazują by w celu zdrowego tryby życia spożywać co najmniej pięć posiłków dziennie o stałych porach, zaczynając od śniadania a kończąc właśnie na kolacji. Kolacja podobnie jak śniadanie powinna być lekkostrawna i pełnowartościowa, pierwszy posiłek należy spożywać do godziny lub dwóch po przebudzeniu a ostatni najlepiej na 2-3 godziny przed pójściem spać.
Kolacja – lekka i pożywna
Znudziły Ci się ciągłe jedzenie kanapek z wędliną i żółtym serem? Kolacja wcale nie musi kojarzyć się tylko i wyłącznie z kanapkami! Co powiesz na ryż lub makaron z warzywami bądź pieczoną rybę? Tak, to co wydawać by się mogło przepisem na idealny obiad można wykorzystać jako pomysł na kolację, ważne tylko by się trzymać dwóch zasad – ma być lekko i pożywnie (nie więcej niż 250-300 kcal).
Kolacja powinna być na tyle lekka by układ pokarmowy mógł ją spokojnie przetrawić ale na tyle syta by za kilka godzin czy nawet w nocy nie zachciało Ci się z powrotem jeść. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór produktów bogatych w białko (ryby, chude mięso) oraz witaminy (warzywa, pieczywo pełnoziarniste). Ograniczyć natomiast należy spożycie węglowodanów, w końcu przed pójściem spać nie musisz uzupełniać zapasów energii.
Co zatem zjeść na kolację? Wiele smacznych i zdrowych przepisów znajdziesz np. na blogach kulinarnych a także na naszej stronie. Jeżeli chodzi o posiłek na ciepło to tutaj polecamy pieczone warzywa z kurczakiem bądź łososiem, do tego dodać można niewielką porcję brązowego ryżu lub kaszy. Oprócz tego na talerzu może znaleźć się także warzywna sałatka, gotowany brokuł lub tradycyjna owsianka!