Co jeść na obniżenie ciśnienia?

0
1190

Zmagasz się z chorobą nadciśnieniową? Wysokie ciśnienie krwi jest niezwykle groźnym schorzeniem, które w skrajnych sytuacjach doprowadzić może do utraty zdrowia a nawet życia. Osoby chorujące na nadciśnienie o wiele bardziej narażone są na możliwość wystąpienia udaru mózgu, wylewu czy zawału serca. W tym przypadku oprócz leczenia farmakologicznego warto jest również zastosować odpowiednią dietę. Dzisiaj podpowiemy Ci jakie produkty należy włączyć do codziennego menu by skutecznie i w naturalny sposób obniżyć ciśnienie krwi.

Nadciśnienie – charakterystyczne objawy oraz przyczyny

Nadciśnienie jest schorzeniem objawiającym się podwyższonym ciśnieniem krwi, przekraczającym dopuszczalne normy. Jeżeli chcesz wiedzieć czy ten problem dotyczy również i Ciebie to najprostszym sposobem będzie ciągłe monitorowanie ciśnienia rozkurczowego i rozkurczowego przez co najmniej trzy dni. Możesz to zrobić w przychodni, w której się leczysz bądź samodzielnie w domu, jeśli zdecydujesz się na drugą opcję to konieczny będzie zakup profesjonalnego urządzenia do mierzenia ciśnienia krwi – te dające najlepszy wynik znajdziesz do kupienia w aptekach! Prawidłowe ciśnienie krwi wynosi 120 (ciśnienie skurczowe)/80 (ciśnienie rozkurczowe) mm Hg. Każda wartość powyżej normy wskazywać może na chorobę nadciśnieniową.

Zastanawiasz się czym objawia się nadciśnienie? Niestety w tym przypadku ta zagrażająca życiu choroba w początkowej fazie nie daje żadnych charakterystycznych objawów, a te już występujące bardzo często mylone są z innymi chorobami.
Symptomami jakie można zauważyć są m.in. uczucie ciągłego zmęczenia, nerwowość i rozdrażnienie, kłopoty z zasypianiem, krwawienia z nosa, nawracające zawroty i bóle głowy, którym często towarzyszy uczucie ucisku; duszności oraz zaburzone funkcjonowanie mięśnia sercowego (kołatanie serca).

Przyczyn nadciśnienia może być wiele, dlatego też w tej sytuacji zaleca się natychmiastową konsultację z lekarzem rodzinnym w celu dalszej diagnostyki i zastosowania właściwego leczenia. Oprócz środków farmakologicznych, ciśnienie tętnicze można obniżyć również w naturalny sposób spożywając np. niektóre owoce. Jakie? Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej!

Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Dieta na nadciśnienie

W przypadku osób zmagających się z nadciśnieniem specjaliści zalecają wzbogacenie codziennej diety w owoce, które są źródłem substancji naturalnie obniżających i regulujących ciśnienie krwi. Są to m.in.:

banany, bogate w potas, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz serca;

owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty), bogate w witaminę C, potas oraz błonnik, obniżają nie tylko ciśnienie krwi ale także i poziom złego cholesterolu, który uznawany jest za jedną z przyczyn nadciśnienia;

owoce sezonowe (truskawki, poziomki, maliny, jagody, porzeczki), bogate w potas, witaminę C błonnik oraz antocyjany. Wszystkie te substancje odżywcze pozytywnie wpływają nie tylko na utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi ale dodatkowo także wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, co z kolei przekłada się na pracę serca i całego układu krwionośnego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here