Z powodu niedoczynności tarczycy cierpi co piąta kobieta w naszym kraju. Zaburzona praca tarczycy, w tym wypadku polegająca na zaniżonej pracy tarczycy negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Chorzy bardzo często zmagają się z otyłością pomimo tego iż nie jedzą zbyt wiele. Niestety leczenie niedoczynności tarczycy opiera się głównie na przyjmowaniu silnych środków farmakologicznych, oprócz tego warto wesprzeć swój organizm poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Chcesz wiedzieć co jeść a czego unikać przy niedoczynności tarczycy? Zastanawiasz się jakie objawy powinny nakłonić Cię do wizyty u specjalisty?
Niedoczynność tarczycy – czym się charakteryzuje, kiedy należy zgłosić się do lekarza?
Niedoczynność tarczycy jak sama nazwa wskazuje jest zaburzeniem prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co skutkuje niedoborem lub całkowitym brakiem hormonów produkowanych właśnie przez narząd tarczycy. Wskutek tych nieprawidłowości w naszym organizmie zaczyna brakować hormonów taki jak: trójjodotyroniny (T3), tyroksyny (T4) i kalcytoniny – cała trójka odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforową w organizmie.
Charakterystycznymi objawami dla niedoczynności tarczycy są:
– szybkie męczenie się;
– uciążliwe uczucie zmęczenia;
– nadmierna senność;
– zaburzenia koncentracji i pamięci;
– przewlekła chrypka;
– wzrost wagi pomimo braku apetytu;
– problemy z cerą;
– opuchnięcie powiek;
– nieregularne miesiączki;
– problem z wypadaniem i łamliwością włosów;
– obrzęk szyi tzw. wole.
Masz podejrzenia, że ten problem dotyczy również i Ciebie? Udaj się do swojego lekarza rodzinnego bądź przychodni i zgłoś chęć wykonania badań morfologicznych krwi pod kątem niedoczynności tarczycy (TSH). Tylko wczesna diagnoza i natychmiastowe rozpoczęcie leczenia uchroni Cię przed powstaniem groźnych dla zdrowia i życia powikłań.
Dieta przy niedoczynności tarczycy – co jeść a czego unikać?
Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy, poddawani są leczeniu farmakologicznemu polegającym na podawaniu hormonów. Oprócz tego pacjentom zalecane jest także stosowanie specjalnej diety wzbogaconej o produkty będące źródłem jodu. Jego dzienne spożycie wynosić powinno 150-200 ug, znajdziemy go przede wszystkim w soli, rybach oraz owocach morza.
W przypadku tej choroby ważne jest również usprawnienie zaburzonych procesów metabolicznych, w tym celu zaleca się spożywanie co najmniej pięciu niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasowych. W menu znaleźć powinny się białka, węglowodany (z ograniczeniem cukrów prostych) oraz tłuszcze. Jeżeli chodzi o białko to te występuje głównie w chudym mięsie oraz rybach, jajkach, produktach nabiałowych a także niektórych roślinach strączkowych.
Świeże owoce będą z kolei źródłem węglowodanów a oleje roślinne – zdrowych tłuszczów.
Przygotowując swoje posiłki zwróć uwagę na to by były one pełnowartościowe, dzięki temu zaspokajać one będą zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze, które są niezbędne do tego by mógł on w sposób prawidłowy funkcjonować.