Ciąża jest wyjątkowym i niezapominanym przeżyciem w życiu każdej kobiety, oprócz radości na myśl o powitaniu na świecie nowego członka rodziny, wiele z nas w tym czasie zaczyna się obawiać o swoją figurę. W okresie ciąży ciało kobiety zmienia się diametralnie – powiększają się piersi, z dnia na dzień rośnie brzuszek a także nasza waga. W dzisiejszych czasach przyszłe mamy starają się dobrze odżywiać nie tylko po to by dostarczyć dziecku dużej ilości substancji odżywczych ale także po to by ich waga nie urosła zbyt wiele, co z kolei po porodzie przyspieszy ich powrót do dawnej formy. Chcesz wiedzieć jakie produkty należy jeść by nie przytyć?
Zdrowa dieta kobiet ciężarnych
Teraz, jako przyszła mama jesteś odpowiedzialna nie tylko za zdrowie swoje ale także i zdrowie swojego nienarodzonego dziecka. To co jesz ma ogromny wpływ na rozwijający się płód, właściwa i odpowiednio zbilansowana dieta zagwarantuje Ci to, że za kilka miesięcy weźmiesz w ramiona malca, który zdobędzie 10/10 w Skali Apgar.
Wbrew pozorom sposób odżywiania się kobiety w ciąży nie różni się zbytnio od diety normalnej kobiety. Zaczniemy od omówienia kilku podstawowych zasad, które są korzystne zarówno dla dziecka jak i Twojej figury.
Po pierwsze Twoje posiłki powinny być regularne, spożywane o stałych porach. Jeść należy co najmniej 5-6 posiłków dziennie, a dzienne spożycie kalorii dostosowane musi być odpowiednio do indywidualnych warunków, w przypadku kobiet ciężarnych kaloryczność wzrasta o 300 kcal. Tak więc jeżeli do tej pory zjadałaś 2000 kcal dziennie, to będąc w ciąży tych kalorii powinno być ok. 2300.
Pod żadnym pozorem nie stosuj głodówek ani restrykcyjnych diet, w ten sposób zaszkodzisz tylko dziecku. Regularność spożywanych posiłków pozytywnie wpłynie na rozwój płodu oraz wspomoże procesy przemiany materii, co z kolei przełoży się na Twoją wagę.
Oprócz jedzenia pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Utrzymując prawidłowy poziom nawilżenia zapobiegniesz zatrzymywaniu się wody a także uciążliwemu uczuciu zmęczenia i nawracającym nudnościom. Najbezpieczniej jest oczywiście popijać niegazowaną wodę mineralną oraz świeże soki owocowe i warzywne a także mleko. Ograniczyć należy natomiast spożycie napojów słodkich, z dużą zawartością cukru, czarnej herbaty oraz mocnej kawy.
Dbaj o to by spożywane przez Ciebie posiłki były pełnowartościowe, bogate w witaminy i minerały, takie jak: witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, witaminę C, żelazo, wapń, magnez, potas itp. Jedz duże ilości warzyw i owoców, najlepiej tych pochodzących z upraw ekologicznych, tłustych ryb oraz czerwonego mięsa.
W codziennym jadłospisie znaleźć powinny się także produkty pełnoziarniste oraz nabiałowe.
Unikaj spożywania surowych i niedogotowanych dań mięsnych, ryb i owoców morza.
Kobiety w ciąży mają zachcianki, jeżeli i Ty masz ochotę na ciasto z kremem czy krówki nie odmawiaj sobie tej przyjemności i chwili radości. Po urodzeniu dziecka, kiedy zaczniesz karmić waga zacznie spadać w dół a Ty zanim się obejrzysz znowu założysz swoją ulubioną sukienkę.