Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez tradycyjnego chleba. Przechodząc obok piekarni, wyczuwając zapach świeżo wypiekanego pieczywa zazwyczaj wchodzimy do środka i kupujemy biały pszenny chlebek z chrupiącą skórką. Niestety nie każdy może się nim zajadać do woli, kto powinien wykluczyć z codziennego jadłospisu białe pieczywo, czym zastąpić chleb? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w dalszej części.
Pieczywo pszenne to pieczywo z glutenem!
Na wstępie pokrótce objaśnimy Ci czym jest gluten. Substancja ta w ostatnich latach stała się głównym tematem wielu artykułów dotyczących sposobów zdrowego odżywiania się. Opinie na temat obecności glutenu w codziennej diecie są podzielone, według ostatnio przeprowadzonych badań gluten nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie, co nie znaczy, że każdy powinien dostarczać go swojemu organizmowi wraz z pożywieniem o czym opowiemy Ci za chwilę.
Popularny gluten jest mieszaniną białek roślinnych gluteniny i gliadyny, substancja ta dzięki swoim właściwościom wykorzystywana jest głównie do produkcji mąki, z której następnie robi się pieczywo, makarony oraz inne produkty spożywcze. Dzięki obecności glutenu w mące, wyrabiane ciasto jest elastyczne, puszyste oraz chrupiące, co więcej białka roślinne odpowiadają również za charakterystyczny zapach jaki wytwarza się w trakcie wypiekania pieczywa.
Najwięcej białek roślinnych posiadają ziarna pszenicy, owsa, żyta oraz jęczmienia, jak łatwo można zauważyć chleb wykonany na bazie mąki z wyżej wymienionych ziaren bogaty będzie w gluten. Kto zatem musi uważać na białka roślinne?
Jakie osoby powinny wykluczyć gluten z diety?
Na obecność białek roślinnych spożywanych w pokarmach szczególną uwagę zwrócić powinny osoby zmagające się z nietolerancją na gluten wynikającą m.in. z alergii pokarmowej lub celiakii (choroby trzewnej) z tą różnicą iż w pierwszym przypadku należy jedynie przestrzegać tego, by dzienna dawka spożytego glutenu nie przekroczyła odpowiedniej dawki, jeżeli chodzi o celiakię to tutaj zalecane jest całkowite wykluczenie glutenu z codziennego jadłospisu.
Jakimi produktami zastąpić tradycyjny chleb?
Chleb jest nieodłącznym elementem naszej diety, wiele z nas nie wyobraża sobie bez niego swojego śniadania. Chcesz wiedzieć czym zastąpić niezdrowe i tuczące białe pieczywo? Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście przerzucenie się na produkty pełnoziarniste, czyli pieczywo ciemne, które jest mniej przetworzone przez co dużo bogatsze w substancje odżywcze.
Z racji tego, że chlebem zazwyczaj zajadamy się rano na śniadanie to dużo zdrowszą opcją było by przygotowanie np. sałatki owocowej lub pożywnej owsianki – o zaletach płatków owsianych, pisaliśmy więcej w odrębnym artykule, sprawdź koniecznie jaki wpływ na nasze zdrowie ma regularne spożywanie owsianki!
Osoby będące na diecie odchudzającej zamiast chleba mogą jeść pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe, które bogate są m.in. w błonnik, usprawniający pracę układu pokarmowego. Dodatkową zaletą „pieczywa fit” jest niska kaloryczność!