Czy można jeść surowe pieczarki?

0
7394

Pieczarki są najpopularniejszym i najczęściej wykorzystywanym przez nas rodzajem grzybów. Kupując je w hipermarkecie zazwyczaj nie myślimy o jej właściwościach zdrowotnych a raczej walorach smakowych. Pieczarki są bowiem składnikiem wielu różnych potraw, co więcej pieczarki są na tyle bezpiecznym gatunkiem grzybów, że można je jeść na surowo. Jakie wartości odżywcze posiadają pieczarki? Kto nie powinien ich spożywać na surowo, jak i do czego można je wykorzystać? Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz poniżej…

Pieczarki – wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie

Nie bez powodu pieczarki zostały okrzyknięte mianem najpopularniejszych grzybów na świecie. Ich smak znają mieszkańcy nawet najbardziej odległych zakątków, cenione są one przede wszystkim ze względu na swój charakterystyczny posmak i duże możliwości zastosowania pod względem kulinarnym ale nie tylko. Wbrew temu co mówiono do tej pory pieczarki są zdrowe i warto jest je włączyć w codzienne menu. Jak wiesz pieczarki dwuzarodnikowe, bo takie właśnie dostępne są w sklepach uprawiane są na specjalnych uprawach, co odróżnia je od grzybów leśnych. Właśnie z tego też powodu wśród specjalistów utarło się przekonanie, że pieczarki pozbawione są witamin i innych substancji odżywczych, co oczywiście jest nieprawdą.

W pieczarkach znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy, pirydoksynę, kobalaminę), witaminę C i witaminę E oraz substancje mineralne takie jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Oprócz tego pieczarki bogate są w przeciwutleniacze – związki niezbędne w walce z wolnymi rodnikami.

Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły iż regularne spożywanie pieczarek wspomaga pracę układu odpornościowego i układu pokarmowego, ponadto wykazują one silne działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarki na surowo? Czemu nie!

Najlepszym sposobem na to by pozyskać z pieczarek to co najcenniejsze jest spożywanie ich na surowo ale niestety nie każdy z nas może sobie na to pozwolić. Osoby z wrażliwym żołądkiem czy schorzeniami układu pokarmowego a także kobiety w ciąży powinni unikać jedzenia surowych pieczarek. Zawierają bowiem one w sobie chitynę, której organizm ludzki nie jest w stanie przetrawić a także bardzo duże ilości błonnika – to połączenie może podrażniać żołądek, wywołując tym samym wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Pieczarki zatem należy poddawać obróbce termicznej, można je ugotować lub usmażyć, niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że takie grzyby posiadają większą ilość antyoksydantów.

Pieczarki w kuchni – jak i do czego można je wykorzystać?

Po umyciu i obraniu pieczarki można wykorzystać do przygotowania sosu, zupy, farszu oraz różnego rodzaju sałatek. Pieczarki są jednym z podstawowych składników pizzy i zapiekanek oraz potraw mięsnych.
Grzyby można także marynować w occie i zapiekać wypełniając je np. boczkiem i mozzarellą. Zarówno pomysłów jak i samych przepisów jest całe mnóstwo, jesteśmy przekonani, że Ty jako Pani domu wiesz najlepiej z czym należy je podać, by wydobyć ich aromat i podkreślić smak całego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here