Nazywana do niedawna „chorobą bogatych ludzi” dzisiaj dotyka znaczną większość populacji na całym świecie. Dna moczanowa wywołuje szereg nieprzyjemnych dolegliwości a jedynym sposobem na ich złagodzenie jest zastosowanie odpowiedniego leczenia farmakologicznego oraz wdrożenie w życie właściwej diety. Chcesz wiedzieć jakie są charakterystyczne objawy dla tej choroby? Jakie produkty warto jeść a jakich lepiej unikać przy dnie moczanowej? Informacje zawierające odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Dna moczanowa – poznaj przyczyny i charakterystyczne objawy choroby
Dna moczanowa określana jest inaczej mianem podagry, artretyzmu bądź skazy moczanowej. Jest to choroba metaboliczna będąca wynikiem nagromadzenia się kryształków kwasu moczowego (moczanów sodu) w tkankach, głównie w okolicach stawów i innych tkankach organizmu. Przyczyną wystąpienia choroby jest zaburzona praca nerek, która z kolei wywołana może być przez wiele różnych czynników, aby ustalić źródło problemu konieczna jest dalsza diagnostyka.
Dna moczanowa w większości przypadków dotyka dużego palca u stopy (staw śródstopno-paliczkowy), stawu kolanowego, stawu skokowego a także stawów nadgarstka. Zastanawiasz się czy cierpisz na dnę moczanową? Schorzenie to w dużej mierze dotyka częściej męską część społeczeństwa chociaż nie oszczędza i kobiet.
Jeżeli chodzi o jej charakterystyczne objawy to są to:
– zaczerwienienie skóry w obrębie stawu;
– zaburzenie funkcji ruchowej stawu;
– obrzęk;
– uczucie bólu i dyskomfort związany z większym uwrażliwieniem stawu;
– podwyższona temperatura okolic objętych zmianami;
– zmiany skórne okolic stawu (świąd, łuszczenie).
Czy któreś z wyżej wymienionych dolegliwości dotyczą również i Ciebie? Aby potwierdzić lub wykluczyć chorobę niezbędne będzie przeprowadzenie kilku podstawowych badań. Nie czekaj tylko jeszcze dziś umów się na wizytę ze swoim lekarzem prowadzącym. Jeżeli Twoje obawy się potwierdzą to konieczne będzie zastosowanie odpowiedniego leczenia oraz zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych o czym opowiemy już za chwilę.
Co jeść a czego unikać? – czyli dieta przy dnie moczanowej
Osoby chorujące na podagrę przestrzegać powinny kilku podstawowych zasad prawidłowego odżywiania się. Dieta przy dnie moczanowej musi być przede wszystkim lekko strawna i niskokaloryczna, bogata w produkty pełnowartościowe. Specjaliści radzą by dania przygotowywane były na parze lub duszone a nie smażone na głębokim tłuszczu.
Lekarze zachęcają również do całkowitej rezygnacji z mięsa oraz ryb i ich przetworów na rzecz spożywania większej ilości produktów nabiałowych. Unikać należy słodyczy, cukrów prostych, ostrych przypraw oraz napoi alkoholowych, w szczególności piwa.
Jeść należy 5-6 porcji dziennie o stałych porach, najlepiej w niewielkich ilościach tak by organizm mógł spokojnie przetrawić spożyty pokarm. Śniadanie trzeba zjadać w przeciągu dwóch godzin od przebudzenia a kolację na co najmniej 3-4 godziny przed położeniem się spać.