Jak jeść figi?

0
1416

W Polskiej kuchni zazwyczaj wykorzystujemy figi suszone, dodajemy je do koktajli oraz ciast zwracając większą uwagę na ich walory smakowe niż odżywcze. Figi są bogate w błonnik oraz wapń, który jest podstawowym budulcem naszych kości. Zastanawiasz się jak jedzenie fig wpływa na nasze zdrowie? Chcesz wiedzieć do jakich celów kulinarnych można wykorzystać te owoce? Jeżeli tak to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią wpisu i sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy?

Figi – wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie

W owocach figowca znajdziemy wiele substancji odżywczych, zaczynając od witamin będą to m.in: witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, witamina B6, niacyna, ryboflawina, witamina E, witamina K1 i kwas foliowy a także minerały takie jak wspomniany na samym początku wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk oraz sód.

Suszone figi zawierają dużą ilość błonnika, który usprawnia prawidłową pracę jelit oraz skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie fig, ze względu na żelazo zalecane są zwłaszcza osobom zmagającym się z niedokrwistością (anemią). Potas dba o serce i układ krwionośny, magnez wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, cynk i sód odpowiedzialne są za prawidłowe wydzielanie niektórych enzymów. Jednak najwięcej zawierają w sobie wapnia, w jednym owocu znajdziesz go więcej niż w jednej szklance mleka, o tym jak bardzo ważną rolę odgrywa wapń chyba nie musimy pisać, to podstawowy budulec kości. Figi zatem do diety włączyć powinny zarówno dzieci, które się rozwijają jak i osoby starsze chorujące na osteoporozę.

Jak jeść figi?
Jakie figi kupować? Po czym poznać, że owoce są dojrzałe?

Zarówno świeże jak i suszone owoce są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Jeżeli chodzi o suszone figi to tutaj nie ma szczególnych zaleceń co do ich prawidłowego wyboru. Świeże i dojrzałe figi rozpoznasz natomiast po wyglądzie ich skórki. Owoc powinien być mięciutki, jędrny a skórka delikatnie pokryta białym nalotem – to właśnie te cechy świadczą o tym, że owoc jest w pełni dojrzały i gotowy do spożycia.
Dojrzałe owoce należy przechowywać w lodówce, pamiętaj również o tym by przed spożyciem świeżych fig dokładnie je umyć!

Figi w kuchni, czyli jak je jeść i do czego wykorzystać

W sklepach dostaniesz zarówno figi świeże jak i te suszone, wybierając je musisz pamiętać, że suszone owoce zawierają w sobie więcej cukru, dlatego też jeżeli aktualnie walczysz z dodatkowymi kilogramami i jesteś na diecie odchudzającej wybieraj owoce świeże.
Pomysłów na wykorzystanie fig jest wiele, poszukaj inspiracji – skorzystaj z przepisów zawartych w książkach kucharskich czy tych umieszczonych na blogach kulinarnych.

Świeże figi możesz w całości dodawać do koktajli lub po prostu przy pomocy łyżeczki wyjadać sam miąższ, który możesz wykorzystać również do przygotowania sosu czy sałatki owocowej. Zdecydowanie więcej zrobisz z suszonych owoców, te również możesz dodać do owocowego smoothie lub wykorzystać jako zdrową przekąskę. Suszone figi mogą być składnikiem domowych batoników energetycznych, ciasta czy innych deserów. Ze względu na swój słodki posmak rewelacyjnie komponują się z daniami mięsnymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here