Jak jeść granat?

0
1295

Owoc, który zaskakuje nie tylko oryginalnym wyglądem ale przede wszystkim smakiem. Każdy kto choć raz go spróbował z pewnością wie jak smaczny i pożywny jest to owoc. Chcesz wiedzieć jakie korzyści dla zdrowia płyną z regularnego spożywania granatów? Zastanawiasz się jak należy go jeść w prawidłowy sposób? Dzisiaj z naszą małą pomocą dowiesz się wszystkiego o tym wybuchowym owocu.

Granat – właściwości odżywcze

Granat a właściwe granat właściwy jest rośliną z grupy krwawnicowatych, która uprawiana jest w wielu regionach na całym świecie. Jej rodzimym obszarem pochodzenia są obszary Azji Zachodniej, Półwyspu Indyjskiego oraz Kaukazu. Granat lub granatowiec właściwy wydaje jadalne owoce granatu, którymi coraz chętniej zajadają się nasi rodacy. Oczywiście owoc ten nie jest jednak tak samo popularny jak mango czy papaja ale z ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze znajduje zastosowanie w naszych kuchniach. Owoc granatowca właściwego można jeść samodzielnie bądź wykorzystać jako dodatek do sałatek czy ciast. Niezwykle smaczny i dietetyczny jest świeży sok wyciśnięty z granatu.

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze owocu granatowca to jest on bogaty przede wszystkim w witaminę C, witaminę E, witaminę B5 (kwas pantotenowy), potas, fosfor i magnez. Oprócz tego granat jest źródłem błonnika oraz przeciwutleniaczy. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego a z kolei przeciwutleniacze są substancjami skutecznie zwalczającymi wolne rodniki, czyli wykazują działanie przeciw-starzeniowe.
Ostatnio przeprowadzone badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ owocu granatu na problemy z erekcją. Specjaliści zalecają włączenie granatu w codzienny jadłospis profilaktycznie w walce z chorobami nowotworowymi.
Granat jest owocem niskokalorycznym, nawadnia organizm dostarczając mu jednocześnie dużej ilości substancji mineralnych i witamin. Świetna przekąska dla osób dbających o linie lub będących na diecie odchudzającej.

Jak jeść granat?

Jak prawidłowo obierać i jeść owoc granatu?

Jeżeli widziałeś w sklepie owoc granatu to z pewnością wiesz, że posiada on charakterystyczny kształt. Pod grubą zaróżowioną skórką znajdują się słodkie jadalne nasiona, z których to przygotować można np. orzeźwiający sok. Chcesz wiedzieć po czym poznać, że owoc jest dojrzały i soczysty? Najprostszym sposobem będzie baczne przyjrzenie się skórce – jeśli jest ona mięciutka w jednolitym kolorze to możesz być pewny, że owoc jest gotowy do spożycia.

Po długich poszukiwaniach udało Ci się zakupić dojrzałe granaty? Zastanawiasz się jak wydobyć z nich nasiona pokryte miąższem? Jeśli to Twoje pierwsze spotkanie z tym owocem, początki mogą wydawać się trudne, jednak kiedy nabierzesz już wprawy, wydobycie nasion nie zajmie Ci więcej niż pięć minut.
Po pierwsze odetnij górną część owocu, następnie pokrój go na równe ćwiartki i umieść w misce z wodą. Po kilku minutach nasiona oddziel je od skórki i pozostaw, kiedy znajdą się na dnie miski możesz je odcedzić i dodać je np. do sałatki lub ciasta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here