Jak jeść melona?

0
1676

Melon należy do rodziny owoców egzotycznych, cenionej głównie ze względu na swoje walory smakowe. Najpopularniejszą odmianą tego owocu, dostępną w sprzedaży jest melon miodowy. Oprócz słodkiego i orzeźwiającego smaku warto skupić się również na wartościach odżywczych melona – witaminy i minerały w nim zawarte są pomocne w leczeniu różnych dolegliwości chorobowych ale o tym opowiemy Ci już za chwilę. Dodatkowo podpowiemy Ci jak we właściwy sposób należy jeść melona oraz po czym poznać, że wybrany owoc jest dojrzały i gotowy do spożycia.

Melon – właściwości odżywcze

Owoc ten ze względu na dobroczynny wpływ na ludzki organizm doceniono już w okresie starożytności. Dzisiaj po wielu latach badań naukowych potwierdzono jego pozytywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Testy udowodniły iż regularne spożywanie melona wspomaga walkę z miażdżycą oraz nadciśnieniem, dodatkowo substancje zawarte w tym owocu wykazują działanie przeciwnowotworowe i silnie nawadniające organizm.

Melon jest bogatym źródłem witamin z grupy B, beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witaminy K, witaminy E, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, tiaminy, potasu, magnezu, wapnia, sodu, cynku oraz żelaza. Substancje odżywcze dbają o zdrowy wygląd skóry (pomagają na dłużej zachować wakacyjną opaleniznę), prawidłową pracę oczu oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Jak widać pod grubą skórką oprócz słodkiego smaku, kryje się wiele cennych witamin i minerałów!

Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

W tym przypadku rozpoznanie dojrzałego owocu wcale nie jest takie proste jakby mogło się wydawać. Pierwszym czynnikiem jaki należy wziąć pod uwagę jest miękkość i waga melona – im owoc będzie miększy i cięższy tym dojrzalszy i soczystszy. Ważny jest również kolor skórki, barwa powinna być intensywna i żywa co z kolei informuje o świeżości melona. Na szczęście w większości hipermarketów bez problemu można zakupić połówkę owocu, przekrojenie melona i podgląd na jego wnętrze z pewnością ułatwi Ci dokonanie ostatecznego wyboru.

Jak prawidłowo obierać melona?

Najprostszym sposobem na wydobycie ze środka miąższu jest przekrojenie melona na ćwiartki. Zanim jednak to zrobisz pamiętaj by owoc dokładnie umyć i osuszyć, następnie możesz go pokroić. Kiedy to zrobisz należy zająć się usunięciem pestek oraz skórki. Uzyskany w ten sposób miąższ możesz zjeść na surowo lub wykorzystać w kuchni do przygotowania posiłku o czym opowiemy już za chwilę.

Jak jeść melona?
Melon w kuchni – jak i do czego go wykorzystać?

Owoc ten w większości składa się z wody przez co rewelacyjnie gasi pragnienie, dlatego też najlepiej jest się nim zajadać na surowo.
Pokrojonego w kostkę melona dodać można np. do sałatki owocowej, porannej owsianki lub potraw mięsnych jako słodki dodatek. Melon świetnie sprawdza się również jako jeden ze składników dań orientalnych.
Z melona przygotować można także sos owocowy do naleśników czy gofrów, sorbet owocowy, koktajl a nawet lemoniadę. Więcej inspiracji oraz pomysłów na jego wykorzystanie znajdziesz m.in. w książkach kucharskich i na blogach kulinarnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here