Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?

0
1611

Całkiem niedawno dowiedziałaś się o cukrzycy? Od dnia otrzymania wyników badań znacznie zmieniła się Twoja codzienna dieta? W przypadku choroby takiej jak cukrzyca to co jemy na codzień ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, powiem niektóre ze spożywanych produktów mogą nasilać objawy choroby. Dzisiaj skupimy się na owocach, choć słyną one ze swoich wartości odżywczych to niestety większość z nich zawiera w sobie dużą ilość cukrów prostych, które są szkodliwe dla zdrowia diabetyków. Jakie owoce jeść przy cukrzycy? Jakie są charakterystyczne objawy dla cukrzycy? Odpowiedzi znajdziesz w dalszej części.

Czym jest cukrzyca? Kiedy wykonać badania krwi? Poznaj jej typowe objawy.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, będąca wynikiem zaburzonego wchłaniania lub wydzielania insuliny, hormonu odpowiadającego za prawidłowy poziom cukru we krwi. O cukrzycy bardzo często dowiadujemy się przypadkiem podczas rutynowych badań kontrolnych. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta, objawy jakie jej towarzyszą są nierzadko mylone z zupełnie innymi dolegliwościami, są to np. uczucie ciągłego zmęczenia, wahania wagi, wzmożone pragnienie itp.

Chcesz wiedzieć jakie objawy powinny wzbudzić Twój niepokój i czujność? Symptomy takie jak: nagła utrata kilogramów pomimo dobrego apetytu, ciągłe zmęczenie i senność, rozdrażnienie, narastające pragnienie, częste oddawanie moczu o bardzo nieprzyjemnym zapachu, reakcje alergiczne występujące na skórze – wszystkie te objawy świadczyć mogą właśnie o cukrzycy. Jeżeli więc, któreś z tych przykrych dolegliwości dokucza również i Tobie nie czekaj tylko czym prędzej udaj się do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania krwi, które dadzą Ci jednoznaczną odpowiedź na to czy Ty także należysz do grupy diabetyków.

Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Cukrzyca – sposób odżywiania diabetyków

Sposób odżywiania się chorych na cukrzyce różni się nieco od diety zdrowych ludzi.
Diabetycy unikać muszą produktów zawierających w swoim składzie dużą ilość cukrów prostych. W codziennym jadłospisie cukrzyka łączna ilość spożywanych węglowodanów nie powinna przekraczać 50-60 g na jeden posiłek.

Owoce kojarzą nam się wszystkim ze źródłem wielu cennych witamin oraz minerałów, niestety cukrzy muszą uważać na to jakie owoce spożywają. Dzieje się tak dlatego, że owoce zawierają w sobie fruktozę, która negatywnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Najwięcej jej znajduje się np. w bananach i winogronach. Zatem na jakie owoce postawić jeżeli jest się diabetykiem? Najmniej fruktozy zawierają w sobie arbuzy, cytryny, grejpfruty, poziomki, truskawki, cytryny, melony, żurawina, ananasy, brzoskwinie, agrest, borówki, morele, mandarynki, wiśnie, czerwona porzeczka, biała porzeczka, pomarańcze, gruszki, jabłka, maliny oraz czereśnie.

Jak widać wybór owoców jest całkiem spory, ważne jest jednak by ściśle przestrzegać dziennej dawki spożytych węglowodanów. Cukrzycy całkowicie zrezygnować powinni z owoców suszonych, które zawierają znacznie więcej cukrów prostych niż owoce świeże.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here