Krochmal z kasztanów

0
1469

Kasztany trzeba opłukać i obrać ze skórki. Obrane kasztany należy utrzeć na tarce z małymi otworami lub utłuc w moździerzu, zalać wodą i zagnieść ręką. Powinno  powstać gęste ciasto, które należy pozostawić na noc. Następnego dnia masę powinno się włożyć do płóciennego woreczka, wygniatać ręką przelewając równocześnie  wodą. Najlepiej robić to w misce. Przelewać trzeba tak długo, aż woda będzie zupełnie czysta. Tę wodę należy  zlać do dużego naczynia i pozostawić, aby się „ustała”. Gdy
na dnie naczynia utworzy się warstwa mąki, wodę należy zlać, a mąkę ponownie zalać czystą wodą, wymieszać i pozostawić do „ustania się”. Takie płukanie mąki należy powtarzać kilkakrotnie.
Czystą mąkę ułożyć, cienką warstwą, na desce lub półmisku, wysuszyć. Z mąki przygotować krochmal do bielizny, zalewając ją, w trakcie mieszania, wrzącą wodą (na 1 litr wody stosujemy 2 łyżki mąki).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here