Szałwia hiszpańska bo tak fachowo nazywane są nasiona chia szturmem zdobyła serca wszystkich osób dbających o zdrowie i figurę. Nasiona chia bogate są w substancje odżywcze, skutecznie wspomagają prawidłową pracę organizmu, zaskakuje niebanalnym wyglądem oraz oryginalnym posmakiem. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat szałwii hiszpańskiej? W dalszej części znajdziesz informacje dotyczące jej pochodzenia, właściwości oraz sposobów wykorzystania w kuchni.
Właściwości nasion chia
Choć nazwa „szałwia hiszpańska” wskazywałaby na to, że roślinę tę zaczęli uprawiać Hiszpanie to nie należy się tym sugerować. Naturalnym rejonem gdzie masowo rośnie szałwia hiszpańska jest Ameryka Południowa. Roślina uprawiana jest na szeroką skalę w krajach ameryki łacińskiej takich jak Meksyk, Argentyna, Boliwia, Ekwador, Paragwaj, Gwatemala.
Uprawy szałwii hiszpańskiej można znaleźć również w pewnej części Australii. Roślina jest stosunkowo wysoka, to właśnie kwiaty szałwii hiszpańskiej wytwarzają nasiona w różnych odcieniach (białym, brązowym i czarnym), które to właśnie wykorzystujemy do przygotowania posiłków.
Nasiona chia w Europie popularne stały się dopiero w 2009 roku a w Polsce jeszcze później. Zastanawiasz się dlaczego tak późno skoro, uprawiana była już przez plemiona Azteków? Otóż, naukowcy nie do końca doceniali jej właściwości odżywcze, dopiero po wielu latach badań oraz testów szałwie hiszpańską uznano za produkt spożywczy i dopuszczono do sprzedaży.
Teraz skupimy się na najważniejszym czyli o tym jak regularne spożywanie nasion chia wpływa na nasze zdrowie. Nasiona chia są bogatym źródłem drogocennych kwasów omega 3, wapnia oraz żelaza. Dodatkowo zawierają one w sobie duże ilości błonnika -odpowiadającego za prawidłową pracę jelit, magnezu – pozytywnie wpływającego na układ nerwowy, potasu – wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie serca, białka – podstawowego budulca tkanki mięśniowej a także fosforu, który wraz z wapniem dba o nasze kości.
Badania naukowe potwierdziły, że osoby, które wzbogaciły swój codzienny jadłospis o odpowiednią dawkę nasion chia, w mniejszym stopniu narażone są na wystąpienie chorób serca, cukrzycy, chorób nowotworowych. Nasiona chia są skuteczne również w walce z dodatkowymi kilogramami.
Co przygotować z nasion chia?
Najpopularniejszym zastosowaniem nasion chia jest po prostu dodanie ich do jogurtu lub musli. Z nasion przygotujesz pożywny pudding, wystarczy tylko że zalejesz je mlekiem ryżowym lub sojowym i wstawisz do lodówki. Rano pudding będzie jak znalazł na śniadanie. Taki posiłek zjedzony zaraz po przebudzeniu nie tylko zaspokoi głód na długie godziny ale doda Ci mnóstwa energii i pobudzi do działania.
Nasiona można dodawać również do zup oraz sałatek.
Sposobów na wykorzystanie drogocennych nasion chia jest znacznie więcej. Odwiedź jeden z popularnych blogów kulinarnych lub stronę internetową o tematyce fit i sama przekonaj się jakie niezwykłe zastosowanie mogą mieć nasiona szałwii hiszpańskiej w Twojej kuchni.