Owoc, który swoim wyglądem do złudzenia przypomina jabłko jest nieocenionym pomocnikiem w walce z przeziębieniem. Pigwa jest cennym źródłem witaminy C, która w naturalny sposób wspomaga nasz układ odpornościowy. Zastanawiasz się jakie jeszcze witaminy i minerały kryje w sobie ten ciekawy owoc? Chcesz wiedzieć w jaki sposób można go jeść i do czego wykorzystać? Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w dalszej części wpisu – zapraszamy!
Pigwa – wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie
Pigwa pospolita jest jednym z gatunków roślin z rodziny różowatych, choć pochodzi z Azji to jej uprawa wraz z biegiem czasu rozpowszechniła się także na inne obszary świata. Drzewo jest stosunkowo proste w uprawie przez co też stanowi ozdobę większości sadów, działek, parków a nawet prywatnych ogródków.
Owoce pigwy pospolitej przypominają jabłka, skórka dojrzałych owoców jest żółto-zielona, z racji tego, że owoce pigwy zawierają duże ilości witaminy C to mają one charakterystyczny kwaśny posmak.
Pigwa ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, oprócz wspomnianej wyżej witaminy C, znajdziemy w niej także tiaminę (witaminę B1), ryboflawinę (witaminę B2), niacynę (witaminę B3), witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A oraz substancje mineralne – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Jeżeli chodzi o wpływ na nasze zdrowie to pigwa dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga nasz układ odpornościowy, szczególnie zalecane jest jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to łatwiej o złapanie przeziębienia czy innej infekcji wirusowej.
Robiąc przetwory pod żadnym pozorem nie wyrzucaj pestek! Z nasion owoców pigwy przygotować można napar, który łagodzi nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak niestrawność, zaparcia czy zgagę, dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne.
Sok z pestek owoców pigwy zwyczajnej wzmaga także apetyt, co będzie rewelacyjnym sposobem na problemy z łaknieniem u dzieci i osób starszych.
Owoce pigwy znajdą zastosowanie również w przypadku osób będących na diecie odchudzającej. Zawarty w nich błonnik oraz witaminy z grupy B wspierają prawidłową perystaltykę jelit, wspomagają procesy trawienia oraz przemiany materii, co pozytywnie przekłada się na utrzymanie stałej masy ciała.

Jak jeść pigwę?
Choć owoce pigwy przypominają jabłka to niestety nie należy ich jeść, nawet tych najbardziej dojrzałych zerwanych na jesieni. Owoce są twarde i bardzo kwaśne przez co brakuje chętnych na ich jedzenie na surowo, na szczęście są one świetnym produktem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych specjałów. Jakich? O tym już za chwilę.
Pigwa w kuchni – jak i do czego ją wykorzystać?
Owoce pigwy idealnie nadają się do przygotowania domowych przetworów – dżemów, konfitur, powideł, marmolady, miodu itp.
Z owoców zrobić można także pełen witamin, zdrowy syrop, który następnie dodawać będzie można do herbaty. Pigwa jest świetnym składnikiem na domowy kompot. Oprócz tego z pigwy produkowane są nalewki i wina.