Płatki owsiane – jak jeść?

0
1232

Kilka dni temu powitaliśmy Nowy Rok, większość z nas podobnie jak w roku poprzednim za jedno z głównych postanowień wymieniła chęć zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania się na dużo zdrowszy oraz przejście na dietę odchudzającą. Jeżeli również należysz do grona tych kobiet, koniecznie rozważ możliwość włączenia w codzienny jadłospis płatków owsianych. Są one nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe. Zapoznaj się z dalszą częścią wpisu a sama się przekonasz!

Dlaczego dzień warto zaczynać od owsianki? Wpływ płatków owsianych na nasze zdrowie.

Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa zwyczajnego. O ich drogocennych właściwościach odżywczych głośno zrobiło się już kilka lat temu, kiedy to przeprowadzone badania dowiodły iż regularne spożywanie płatków owsianych zaskakująco pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Choć na temat dobroczynnych zalet płatków owsianych powstało już wiele artykułów, jednak w dalszym ciągu grupa osób, które na codzień zajadają się nimi jest niewielka. Chcesz wiedzieć jakie korzyści przyniesie Ci codzienne jedzenie owsianki na śniadanie?

Śniadanie określane jest przez specjalistów mianem najważniejszego posiłku, który rozpoczyna dzień. Niezależnie od tego jak bardzo rano Ci się śpieszy, pamiętaj by pod żadnym pozorem nie wychodzić z domu bez śniadania! Posiłek pobudzi nie tylko Ciebie ale również i cały układ trawienny. Powinien on być lekki ale i pożywny, musi zaspokajać głód i dodawać energii na długie godziny. Nie jedz byle czego, słodkie drożdżówki i inne niezdrowe przekąski zastąp owsianką z dodatkiem świeżych owoców.

Płatki owsiane wspomagają procesy odchudzania. Dlaczego? Owies jest naturalnym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie (beta-glukanu), który odpowiada m.in. za uczucie najedzenia się oraz zmniejszenie apetytu. Dodatkowo substancja ta wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Cierpisz na nadciśnienie? Ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że płatki owsiane są jednym z naturalnych środków na obniżenie ciśnienia.
Owsianka chroni przed chorobami serca, zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, w tym groźnych nowotworów jelita grubego a to wszystko dzięki zawartości awentramidów (pochodne kwasów cynamonowych).
Płatki owsiane są wskazane w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę, dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływają na zachowanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Płatki owsiane - jak jeść?
Płatki owsiane w kuchni – jak je wykorzystać?

Najprostszym a zarazem najpożywniejszym wykorzystaniem płatków owsianych jest przygotowanie z nich owsianki, do której dodać możesz np. orzechy, świeże owoce, mus z malin. Płatki owsiane zalać możesz nie tylko mlekiem ale także wodą, kefirem, jogurtem naturalnym a nawet maślanką.
W sklepie płatki owsiane dostępne są zazwyczaj w trzech rodzajach (zwykłe, błyskawiczne, górskie). Oprócz owsianki z płatków przygotować można także zdrową przekąskę – batoniki zbożowe, które zabierzesz ze sobą do pracy w ramach drugiego śniadania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here