Nudności, wymioty, biegunka i ogólne osłabienie organizmu – takie dolegliwości towarzyszą zazwyczaj zatruciu pokarmowemu. Dieta w tym przypadku powinna być podobna do tej stosowanej w przypadku grypy żołądkowej. Dzisiaj podpowiemy Ci jakie produkty w tym okresie można spożywać bez obaw, a z których lepiej zrezygnować. Dodatkowo w dalszej części artykułu znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym uchronisz siebie i swoich bliskich przed możliwym ponownym wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości.
Zatrucie pokarmowe – przyczyny i skutki uboczne
Zatrucia pokarmowe są dosyć częstym zjawiskiem chorobowym występującym wśród naszych rodaków. Z medycznego punktu widzenia zatrucie pokarmowe objawia się zaburzeniem prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego w wyniku spożycia pokarmów skażonych bakteriami, wirusami bądź toksynami.
Dolegliwościami charakterystycznymi dla zatrucia pokarmowego są:
– pogorszenie się samopoczucia;
– osłabienie organizmu;
– ostre bóle brzucha;
– nudności;
– wymioty;
– biegunka;
– stan podgorączkowy.
Wymienione wyżej objawy występują zazwyczaj w kilka godzin od spożycia skażonej żywności. Zatrucie pokarmowe trwać może od kilku godzin do nawet kilku dni, jednak nie powinno się ono utrzymywać dłużej niż trzy dni. W sytuacji kiedy zatrucie pokarmowe ma ciężki przebieg a objawy nie ustępują po trzech dniach konieczna jest hospitalizacja w celu ustalenia przyczyny i podania odpowiednich leków hamujących występujące dolegliwości oraz nawadniających organizm.
Dieta przy zatruciu pokarmowym
Dieta w przypadku zatrucia pokarmowego opiera się na tych samych warunkach co dieta przy grypie żołądkowej popularnie nazywanej „jelitówką”. Przyjmowane posiłki powinny być lekkostrawne i mieć postać półpłynną, przez pierwszych kilka dni od ustąpienia wymiotów. Pierwszego dnia kiedy organizm jest osłabiony a żołądek podrażniony zaleca się zastosowanie przymusowej głodówki.
Zamiast pokarmów należy przyjmować jedynie dużą ilość płynów, które nawodnią organizm. Najlepiej jest popijać przegotowaną wodę mineralną oraz specjalistyczne preparaty zawierające elektrolity. Dopiero drugiego dnia kiedy objawy ustąpią wskazane jest spożywanie przysłowiowych sucharków rozmoczonych w słabej herbacie lub kleiku ryżowego. Zacząć należy od niewielkich ilości tak by uwrażliwiony żołądek mógł powoli wracać do swojego normalnego funkcjonowania.
W kolejnych dniach stopniowo do menu wprowadzać można dania takie jak lekkostrawne zupy, makarony, ryże, chude mięso oraz warzywa gotowane na parze (ważne by były miękkie).
Najprostszym sposobem na uniknięcie kolejnych zatruć pokarmowych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny osobistej – częste mycie rąk, najlepiej produktami antybakteryjnymi, spożywanie posiłków pochodzących ze sprawdzonego źródła, nie stołowanie się w miejscach publicznych takich jak bary szybkiej obsługi, jedzenie produktów świeżych z ważnym terminem przydatności oraz produktów nie zawierających substancji uczulających np. glutenu.