Po zjedzeniu sytego posiłku doskwierają Ci nieprzyjemne dolegliwości takie jak zaparcia, biegunka czy nudności? Są to charakterystyczne objawy dla zespołu jelita drażliwego. Dieta osób zmagających się z tym schorzeniem powinna różnić się od sposobu odżywiania się zdrowego człowieka. Co jeść a co wykluczyć z codziennego jadłospisu przy nadwrażliwości jelita grubego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Czym jest zespół jelita drażliwego? Czym się objawia to schorzenie?
Na wstępie wyjaśnimy Ci czym jest zespół jelita drażliwego, opowiemy nieco więcej również na temat jego charakterystycznych objawów. Zespół jelita drażliwego określany jest inaczej mianem nadpobudliwości jelita grubego, co wynika z zaburzeń negatywnie wpływających na jego prawidłowe funkcjonowanie. Zaburzenia te wywołują szereg nieprzyjemnych symptomów takich jak: zaparcia, biegunka, zgaga, nudności, wymioty, wzdęcia. Jak widać wszystkie te objawy ogólnie rzecz ujmując dotyczą problemów z trawieniem. Przyczyną powstawania tych objawów jest w większości przypadków niewłaściwy sposób odżywiania się, dlatego też w przypadku zespołu jelita drażliwego dużą rolę odgrywa właśnie odpowiednia dieta.
Występujące objawy można złagodzić lub całkowicie zniwelować poprzez włączenie i wykluczenie z codziennego jadłospisu niektórych produktów spożywczych. Jakich? O tym już za chwilę.
Dieta osób z nadwrażliwością jelitową
Osoby zmagające się z nadwrażliwością jelitową powinny szczególną uwagę zwrócić na sposób i jakość przygotowywanych posiłków. Problem ten dotyka w dużej mierze pacjentów wykazujących różnego rodzaju alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Układając nowy plan żywienia skupić należy się nie tylko na wyeliminowaniu szkodliwych artykułów spożywczych ale na włączeniu w dietę takich produktów, które w bezpieczny sposób zaspokoją i uzupełnią zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Aby nowa dieta przyniosła zamierzony efekt, przed jej ułożeniem warto było by dowiedzieć się jakie produkty odpowiedzialne są za wywołanie alergii. Jak już wiesz zespół jelita drażliwego wiąże się z występowaniem zaburzeń ze strony układu pokarmowego, dlatego też spożywane produkty bogate powinny być m.in. w błonnik, który w naturalny sposób wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Będą to oczywiście płatki owsiane, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, kiełki oraz nasiona.
Ważne jest by posiłki spożywane były w niewielkich porcjach co 3-4 godziny, chory powinien również wypijać co najmniej 8 szklanek wody mineralnej dziennie.
Należy unikać potraw tłustych, ciężkich, smażonych na głębokim oleju, ostrych i słonych. Dania najlepiej gdyby były przygotowane na parze lub pieczone.
Ograniczyć należy także dzienne spożycie kawy i produktów z zawartością kofeiny (w tym napoi energetycznych).
Z codziennej diety całkowicie wykluczyć należy alkohol oraz produkty i potrawy wzdymające np. bigos, bóg, kalafior, groch, kukurydzę, fasolę, soczewicę, cebulę, brukselkę, kalarepę oraz brukiew.