Wspomaga odporność, osłabia bakterie, wirusy, grzyby. Do użytku profilaktycznego i leczniczego.
Pokrojone:
- Cebula
- Chilli
- Imbir
- Majeranek
- Cytryna
- Czosnek
- Chrzan
Zalane własnym octem jabłkowym, oczywiście.
Wszystko do słoja, ale nie do pełna, bo dobrze jest mieszać miksturę codziennie (takie zakęcanio-wstrząsanie poziome) i dokręcić zakrętkę. Macerować przez min. 2 tyg. Zlać przez gazę na sicie do garnka, mocno odcisnąć. Płyn przelać do butelki. Paździerze przełożyć do mniejszego słoika i dodawać do surówek, sosów, zup, marynat, twarogów. Płyn popijać: – profilaktycznie 1-2 łyżki dziennie, – leczniczo 4-6 łyżek dz. co parę h. Nie polecam picia na pusty żołądek. Można mieszać z wodą, sokami warzywnymi, kefirem, jeśli dla kogoś zbyt ostre. Można dodawać do sosów sałatowych/surówkowych. Do bazy dodaję kurkumę, laskę cynamonu, goździki, ziele ang., kardamon, anyż, cytrusy, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn, szałwię, liście laurowe, kwiaty nagietka, kwiaty lilaka itd. – w różnych konfiguracjach i niekoniecznie wszystko na raz.