Kuchnia to pomieszczenie, w którym dużo się dzieje. To w nim posiłki są przygotowywane i spożywane. Wiadomo, że tam, gdzie pojawia się żywność, nietrudno o zabrudzenia i chaos. Na szczęście jest kilka sprawdzonych trików, dzięki którym utrzymanie porządku nie będzie sprawiało problemu.
Zainwestuj w pojemniki
Rozsypane przyprawy i mąka? Wszechobecne kryształki cukru? Jest na to rada – pojemniki na żywność. W sklepach zajmujących się sprzedażą akcesoriów kuchennych można znaleźć różnego rodzaju pudełka. Sporą popularnością cieszą się te plastikowe, które fantastycznie sprawdzają się w przechowywaniu posiłków do pracy. Jednak w przypadku artykułów sypkich, takich jak wspominane już przyprawy, mąka, bułka tarta, cukier, makarony, kasze czy ryż, zdecydowanie lepszym wyborem będą pojemniki szklane lub stalowe. Tego typu rozwiązanie ma wiele zalet – nie tylko tych związanych z utrzymywaniem czystości. Produkty sypkie przechowywane w pojemnikach dłużej zachowują swój smak i zapach.
Zapanuj nad sztućcami
Wiele osób zapytanych o to, gdzie w kuchni panuje zazwyczaj największy bałagan, jednogłośnie odpowiada, że w szufladach ze sztućcami. Nie da się ukryć – wielość różnego rodzaju akcesoriów może spowodować mały zawrót głowy, a pośpiech nie sprzyja ich segregowaniu. Aby uniknąć chaosu, warto wyposażyć się w organizery na sztućce (dostępne są w sklepach takich jak https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa), które ułatwią porządkowanie zestawów sztućców.
Prawidłowo przechowuj żywność
Lodówka to najważniejsze urządzenie w całej kuchni, dlatego trzeba odpowiednio o nią dbać. Jak? Przechowując prawidłowo żywność. Najlepiej stosować się do tych zasad:
- nie wkładać do lodówki za dużo pożywienia,
- nie umieszczać w lodówce gorącej lub ciepłej żywności,
- warzywa i owoce umieszczać w dolnych szufladach,
- produkty mleczne i wędliny przechowywać na środkowych półkach – nie powinny być w najchłodniejszym miejscu lodówki,
- nie kłaść ugotowanego mięsa obok tego surowego,
- używać pojemników na żywność, najlepiej tych ze szkła hartowanego.
Postaw na regularne sprzątanie
Chcesz uniknąć wielogodzinnego sprzątania? Rozłóż tę czynność w czasie. Po pierwsze, poświęć 20 minut dziennie na posprzątanie kuchni – wytarcie kurzu, zamiatanie, przetarcie blatów, wytarcie smug, zmywanie, wyrzucanie śmieci. Po drugie, przynajmniej raz w tygodniu zaplanuj gruntowne porządki – sprawdź stan żywności w lodówce (nie zapomnij o zamrażalniku!), odkurz i umyj podłogę, wyczyść kuchenkę i zlew, przetrzyj fronty mebli. W ten sposób brud nie zdąży się nagromadzić!
Kup gadżety kuchenne
Oprócz pojemników, w sprzedaży można znaleźć też wiele gadżetów kuchennych, które pozwolą zminimalizować „bałagan” wytwarzający się w czasie gotowania, smażenia czy pieczenia. Wśród nich wymienić można:
- suszarki do naczyń,
- krajalnice do jajek,
- wyciskarki do czosnku i cytryny,
- podkładki pod garnki i chochle,
- obieraki,
- obrotowe siekacze,
- temperówki do warzyw,
- garnki z dodatkową funkcją durszlaka.