Alkohol

0
1154

Alkohol jest również dla ludzi, ale trzeba umieć pić. W kuchni ma wiele zastosowań. Służy do zamykania słoi weka, doskonały jest do mas oraz ciast. Poniżej więcej zastosowań alkoholu.

Do czego alkohol przydaje się w kuchni?
1. Do zamykania słoi weka.
Słoje z ugotowanymi kompotami, dżemami, niektórymi konfiturami i warzywami, a także z mięsem, można zamykać czystym spirytusem 95%. Na powierzchnię przetworu  nalewa się 1/2 do 3/4 łyżeczki czystego spirytusu, natychmiast ten spirytus zapala i gdy płomień obejmie całą powierzchnię przetworu, od razu kładzie się wieczko. Ta mała  próżnia, a raczej rozrzedzone powietrze, już wystarczy, by wieczko przyssało się do gumki pod warunkiem, że słój, gumka i wieczko nie są uszkodzone i wszystko jest  idealnie czyste.

 

2. Do mas i ciast.
Masy, którymi przekładamy torty, są o wiele smaczniejsze, jeśli smak ich tłuszczu „przełamiemy” dodatkiem 1—2 łyżeczek czystego spirytusu. Wiele tortów i ciast nasącza  się rozcieńczonym spirytusem, rumem lub innym alkoholem.


3. Do uzyskania płomienia.

Bowle, poncze i podobne napoje złożone z wody, wina, owoców itd. podawane w szklanych wazach, a także wykwintne omlety zalewa się kieliszkiem czystego spirytusu,  zapala go, gasi światło w jadalni.

 

4. Jako dodatek do przyrządzania koktajli, aperitifów, fizzów, czyli napoi orzeźwiających, lekko alkoholizowanych.

W tym wypadku nie zawsze jest to spirytus, często wódki gatunkowe, wina, likiery itp. Na przykład:

 

Mazagran
Szklankę mocnej, prawdziwej kawy dobrze oziębić, dodać przegotowaną zimną wodę, zwykłą lub sodową (2—3 szklanek), l kieliszek rumu, 3—4 łyżki cukru i parę kostek  lodu. Do szklanek z mazagranem włożyć po plasterku cytryny i podać słomki.
Fizz porzeczkowy
Do szklanki wina porzeczkowego (może być domowej roboty) wlać 1/2 szklanki szampana i tyleż wody sodowej. Podawać z kostkami lodu i słomkami.
Aperitif pomarańczowy
Do wysokich szklanek włożyć po 3—4 cząstki pomarańczy, pokrajanej wraz ze skórką (porządnie umyć!). Zalać słodkim czerwonym winem. Można dodać lód i słomki.
Kruszon
1/2 butelki białego wina, l kieliszek koniaku, 20 dkg cukru, l pomarańcza d l cytryna pokrajane w plastry (bez pestek). Do tego dolać 2— 3 szklanki wody sodowej.  Wymieszać. Podawać z lodem i słomkami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAnanas
Następny artykułAgrest

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here