Ten słodki, białkowy przysmak jest znany chyba każdemu z nas i preferowany przez każdego. Bezy możemy podzielić na francuskie, włoskie i szwajcarskie. Te pierwsze są bardzo łatwe w wykonaniu i dość popularne. Natomiast bezy włoskie i szwajcarskie są bardziej twarde, mają także dobrze zachowany kształt. Te słodkie przysmaki możemy kupić w każdej cukierni oraz sklepie spożywczym, lecz możemy również zrobić je samemu w domu. Receptura jest prosta. Mianowicie potrzebujemy cukier oraz kurze białka. Ubijamy i wkładamy do piekarnika. Upieczone wolno jeść. Średnia waga jednej bezy to 10 gram i ma około 40 kalorii. Beza ma wiele zastosowań. Możemy zajadać się nimi na sucho, bez żadnych dodatków, jak i również wykorzystywać je do różnych wypieków oraz ciast. Do ciast najlepsze są pokruszone bezy, ale nie na drobne kawałeczki, tylko na średnie kawałki. Dość powszechnie znanym ciastem z bezami jest kostka alpejska, której receptura opiera się głównie na słodkiej masie kajmakowej z odrobiną alkoholu. Jest to bardzo pyszne i wyśmienite ciasto. Bezy możemy wykorzystać nie tylko do wypieków ale także do wspaniałych deserów. Przykładem takiego smakowitego deseru jest mus z serkiem mascarpone, dżemem z pomarańczy i pokruszonymi bezami. Innym przykładem przepysznego deseru jest torcik bezowy. Oto przepis:
Torcik bezowy na szybko
Potrzebujemy: 7 białek z kurzych jaj, 500ml śmietanki 36%, szklanka cukru pudru, 250g serka mascarpone (jedno opakowanie), cukier wanilinowy, truskawki
Najpierw potrzebne nam będą bezy w kształcie koła, o wielkości naszej patery, na którą ułożymy tort. Aby zrobić bezy musimy najpierw ubić razem ze szczyptą soli białka na półsztywną pianę, a następnie stopniowo dodając cukier ubijamy na białą, lśniącą, sztywnią pianę nasze białka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej dwa równej wielkości kręgi o grubości około 4cm. Ważne, by boki okręgów były grubsze niż środek. Takie jeszcze surowe bezy wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 30 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam nasze bezy do ostygnięcia. Aby wykonać masę musimy ubić naszą śmietankę z dodatkiem łyżeczki cukru na sztywno, i stopniowo do tej masy dodajemy serek mascarpone oraz 3 łyżeczki cukru wanilinowego. Pamiętajcie, że nic nie smakuje tak znakomicie jak serek mascarpone z cukrem wanilinowym. Te dwa produkty dobrze się ze sobą zgrywają i dają wyborny efekt. Jedną, upieczoną już bezę kładziemy na paterę i smarujemy ją ¾ ilości kremu. Na kremie układamy przepołowione truskawki i na to kładziemy drugą bezę, którą również smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy truskawki według własnego uznania. Torcik gotowy do zjedzenia!