Z czerstwego pieczywa rób domową bułkę tartą – jest bardzo przydatna do sporządzania farszów oraz wierzchniej warstwy wielu słodkich i pikantnych potraw.
Jak zrobić świeżą bułkę tartą
Podziel bułkę na drobne kawałki i włóż do malaksera. Miksuj, aż powstaną drobne okruszki. Przełóż je do plastikowej torebki i zamroź, a w razie potrzeby wyjmiesz tyle, ile będziesz potrzebować. Świeżą bułkę tartą można przechowywać zamrożoną przez pół roku.
Świeża bułka tarta służy do przygotowywania farszów oraz panierowania ryby i kurczaka. Możesz ją zmieszać z niewielką ilością utartego żółtego sera i posypać również wierzch zapiekanki z makaronu lub zapiekany kalafior. Dla odmiany możesz dodać do niej różne suszone zioła.
Świeżą bułką tartą posypuje się także duszone owoce. Uduś owoce i przełóż je do żaroodpornego naczynia. Zmieszaj okruszki bułki z łyżką stołową miękkiego brązowego cukru (lub drobnego cukru do pieczenia), kilkoma rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi, oraz z kilkoma kostkami posiekanej czekolady. Posyp mieszanką owoce i zapiekaj w średnio rozgrzanym piekarniku, aż powierzchnia deseru lekko się zrumieni.
Jak zrobić suszoną bułkę tartą
Ułóż cienkie kromki czerstwej bułki na blasze i zapiekaj je w temperaturze 150°C, dopóki zupełnie się nie ususzą. Powinny także lekko się zrumienić. Całkowicie wystudz, a następnie rozdrobnij je w malakserze albo włóż do dużej torebki plastikowej i rozgnieć wałkiem do ciasta. Przechowuj w słoiku z nakrętką nie dłużej niż miesiąc.