Dobre rady w kuchni
- Kiedy gotujesz, zabezpiecz strony książki kucharskiej przed pochlapaniem, wkładając ją do przezroczystej torebki foliowej.
- Gdy miód się scukrzy, włóż słoik na pięć minut do miski z gorącą wodą.
- Jeśli przed obraniem zanurzysz pomarańczę na minutę we wrzątku, łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą błonką.
- Krojąc suszone owoce, maczaj ostrze noża we wrzątku, dzięki czemu susz nie będzie się do niego przyklejał. Suszone morele i daktyle łatwiej posiekać, używając zwilżonych nożyczek.
- Nadzienie wypełniające pieczone jabłka często wypada dołem podczas wyjmowania owoców z foremki. Aby temu zapobiec, wyłóż wydrążone środki jabłek niewielką ilością marcepanu.
- Oszczędzaj pieniądze – kupuj puszki z pomidorami w całości i sama je rozdrabniaj. Napełniając rękaw cukierniczy, włóż go do kubka lub niewielkiej miski, a unikniesz rozlewania się masy.