Fromage party

0
1138

Zaproście gości na francuskie fromage party. Cały poczęstunek stanowią sery i wina. Smakowitość sera podkreśla doskonale smakowitość wina. Jest to przyjęcie wykwintne i  oryginalne. Przygotowanie trwa pół godziny, a w czasie przyjęcia gospodyni nie musi wychodzić do kuchni, tylko bawi się razem z gośćmi. Od jak dawna podawano sery i dobierano  do nich odpowiednie wind oraz jakie przypisywano takiemu zestawowi działanie, świadczy cytat z pamiętników Casanowy: „Lekka jak łania, nakryła mały stoliczek i położyła na nim  wszystko co miała. Była to doskonała szynka w galarecie i ser z Roąuefort. O, jakże cudowny jest Chambertin i ser z Roąuefort dla odnowienia zapałów miłosnych i jak przyspiesza  dojrzewanie rodzącej się miłości!”.
Sery podaje się bez opakowania, w całości, na talerzu kamionkowym lub porcelanowym, a najlepiej na drewnianych deseczkach. Sery przed podaniem muszą znajdować się co  najmniej 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby ujawnił się ich pełny aromat. Przyjęło się ozdabianie serów winogronami, liśćmi winnymi lub -orzechami. Można sobie pozwolić  na nieco fantazji i dodać do tych tradycyjnych ozdób suszone śliwki, morele, migdały itp. Dodatki te nie mogą być jednak bardzo aromatyczne, gdyż zakłóciłyby naturalny zapach  sera. Efekty kolorystyczne natomiast są bardzo pożądane.
Wina ustawia się przy odpowiednich serach. Goście sami kroją kawałki sera (kostki) i kładą je do ust ręką. Do tego piją łyk wina i zagryzają kawałkim bułki (długa bagietka).

Kostki z sera
Sery z dodatkami stanowią również popularne i eleganckie danie na przyjęcie gości. Ser kroimy na plastry grubości 2—3 cm, a następnie w kostki. Na każdym kawałku sera  kładziemy dodatki: rzodkiewkę, kawałek jajka na twardo i pół anchois, plasterek korniszona, kawałek ananasa z puszki, połówkę włoskiego orzecha i wisienkę z kompotu,  plasterek  korniszona i anchois, kawałek korniszona i zwinięty plasterek kiełbasy, śliwki z octu itp. Im różnorodniejsze przybranie sera, tym lepiej. Kawałki sera wraz z dodatkami  przekłuwamy wykałaczką. Do sera podajemy wytrawne wina.
 

Doskonałym gorącym daniem z sera, bardzo stosownym dla zaproszonych gości, jest fromage fondue.

 

Fromage fondue
40 dkg sera edamskiego lub tylżyckiego, butelka wina białego wytrawnego, 15 dkg bulki 


Ser pokrajać na małe kawałki, włożyć do rondelka i zalać trzema sporymi kieliszkami wina. Bardzo odpowiednia do tego celu jest miseczka kamionkowa. Naczynie stawiamy na  płytce azbestowej i gotujemy zawartość 15 minut stale mieszając, na bardzo małym ogniu. W gorącej masie maczamy kawałki bułki lub grzanki. Popijamy białym wytrawnym winem,  tym samym, które użyliśmy do topienia sera. Do fromage fondue są np. w Holandii specjalne sztućce z drewnianą rękojeścią i urządzenia do podgrzewania dania na stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here