Mango jest jednym z najbardziej popularnych egzotycznych owoców dostępnych w Polsce. Kupujemy go głównie ze względu na jego walory smakowe, bardzo często nie zdając sobie z tego sprawy ile dobrego kryje się w jego wnętrzu. Owoc ten bogaty jest w witaminy i substancje mineralne, których organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Mango świetnie smakuje osobno ale bez problemu można wykorzystać go w kuchni np. przygotowując sałatkę z rukolą. Dzisiaj dowiesz się więcej na temat tego owocu, poruszymy temat jego wpływu na nasze zdrowie oraz podpowiemy Ci jak mango można wykorzystać w kuchni. Zapraszamy dalej!
Mango i jego wpływ na nasze zdrowie?
Mango jest egzotycznym owocem pochodzącym z Indii, gdzie miejscowa ludność uprawia go już od ponad czterech tysięcy lat. Owoc w Polsce pojawił się stosunkowo niedawno ale bardzo szybko zyskał całkiem sporą grupę zwolenników. Mango podobnie jak każdy inny owoc bogaty jest w substancje odżywcze, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Przeprowadzone na przełomie ostatnich miesięcy badania naukowe potwierdziły, że regularne zajadanie się tym owocem skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Co więcej substancje zawarte w mango zapobiegają powstawaniu niektórych chorób nowotworowych, w tym nowotworu piersi.
Mango zawiera m.in. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E, witaminę A, witaminę K oraz substancje mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód a także cynk.
Dodatkowo warto zaznaczyć że jeden owoc to niespełna 120 kcal!
Po czym rozpoznać dojrzały owoc?
Na szczęście to bardzo proste zadanie, dojrzałe mango jest mięciutkie a dodatkowo ma zaczerwienioną skórkę. Zielone i twarde mango jest niedojrzałe, taki owoc trzeba odstawić w ciepłe i suche miejsce na kilka dni. Owoc należy rozkroić na dwie części, w jednej z nich znajdować się będzie niewielka pestka, której należy się pozbyć przy pomocy noża lub łyżeczki. Najprostszym sposobem na wydobycie miąższu ze środka jest poprzecinanie owocu (od środka) wzdłuż i w poprzek a następie wypchnięcie skórki do środka, dzięki temu cały miąższ wyląduje na talerzu.
Egzotyka w kuchni – czyli proste pomysły na wykorzystanie mango
Kupiłaś mango i zastanawiasz się co z nim zrobić? Jeżeli to Twoje pierwsze spotkanie z tym egzotycznym owocem to zachęcamy byś zasmakowała tylko w nim (taki owoc ma najwięcej witamin). Kiedy już będziesz potrafiła określić jego smak, Twoje kubki smakowe z pewnością podsuną Ci kilka pomysłów na jego wykorzystanie.
Mango ze względu na swój słodki posmak, rewelacyjnie wpisuje się w różnego rodzaju sałatki i nie mamy tutaj na myśli sałatek owocowych ale tych np. z grillowaną wołowiną lub kurczakiem. Z mango przygotujesz również sos do dań mięsnych czy naleśników a także koktajl czy lody – przepisów jest naprawdę wiele, wystarczy tylko się zainspirować i zabrać za gotowanie.
Inspiracje znajdziesz nie tylko w książkach z przepisami ale także i na blogach kulinarnych.