Sprzątanie kuchni to czynność, która często kojarzy nam się z przykrym obowiązkiem. Jest jednak niezbędna, ponieważ kuchnia to obok łazienki pomieszczenie, które brudzi się najszybciej i wymaga najwięcej uwagi. Postanowiliśmy sprawdzić, jak posprzątać kuchnię tak, by zrobić to szybko, sprawnie oraz na długo.
Dla wielu osób kuchnia jest ulubionym pomieszczeniem. Spędzamy w niej dużo czasu gotując czy rozmawiając ze znajomymi lub rodziną. Niezwykle ważne jest zatem, by dbać o to pomieszczenie, by przebywanie w nim stało się przyjemne. Postanowiliśmy sprawdzić, jak zrobić to w jak najprostszy sposób.
Umycie naczyń
Zabrudzeniem, o które najłatwiej w naszej kuchni są zdecydowanie brudne naczynia. Nieumyte zalegają po każdym posiłku, przez co zdecydowanie mają negatywny wpływ na estetykę naszego pomieszczenia. Aby skutecznie je umyć potrzebny jest nam dobrej jakości płyn do mycia naczyń. Środek ten sprawi, że nie tylko usuniemy wszystkie zabrudzenia, nawet te najbardziej zaschnięte, ale również sporo detergentów ma działanie pielęgnujące. Dzięki temu środki te nie mają negatywnego wpływu na skórę naszych dłoni. Mimo wszystko jednak, jeśli mamy naprawdę wrażliwą skórę rąk, warto naczynia myć w cienkich rękawiczkach, dzięki czemu unikniemy zaczerwienienia oraz wysuszonej skóry. Jeśli chcemy umyć naczynia skutecznie, ważne jest zastosowanie się do paru istotnych zasad.
Ekologiczne mycie naczyń
Jedną z nich jest na pewno posegregowanie naczyń przed myciem. Sprawi to, że zaoszczędzimy dużo więcej wody. Dobrą praktyką jest delikatne przetarcie ściereczką lub gąbką szklanych elementów, które nie są mocno zabrudzone. Następnie przechodzimy do bardziej zanieczyszczonych elementów naszego kuchennego wyposażenia. Na samym końcu myjemy te naczynia, które mają najwięcej zanieczyszczeń, a następnie przepłukujemy je wszystkie razem. Jeśli będziemy robić to osobno, po każdym naczyniu, zużyjemy więcej wody, przez co mycie naczyń będzie mniej ekologiczne. Ważne jest także użycie odpowiedniej temperatury wody. Do ręcznego mycia nie należy używać wody zbyt gorącej, ponieważ może ona spowodować uszkodzenia naczyń, głównie szklanych, które pod wpływem wysokich temperatur mogą nawet pęknąć. Gorąca woda przyczynia się także do tępienia noży. Jeśli chcemy umyć nasze naczynia w zgodzie z naturą, nie powinniśmy także stosować zbyt dużo detergentu, ponieważ może to przyczynić się do konieczności użycia większej ilości wody w celu jego wypłukania.
Uporządkowane szafki
Jeśli chcemy, by nasza kuchnia lśniła czystością, musimy zadbać nie tylko o to, co widoczne jest na pierwszy rzut oka. Ważne jest także dokładne sprzątnięcie szafek wewnątrz. Sprzątając nasze szafki możemy również dokonać przeglądu rzeczy, które się w nich znajdują. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na mąki, ryże, kasze, makarony oraz przyprawy. Produkty te bardzo często leżą zapomniane i tracą ważność, a my przypominamy sobie o nich podczas generalnych porządków. Warto robić przegląd produktów co jakiś czas oraz nie kupować więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść.
Kuchenka
Elementem naszej kuchni, który również brudzi się niezwykle łatwo jest także kuchenka. Podczas każdego gotowania może się zdarzyć, że skapnie nam na nią zupa czy danie, które przygotowujemy. Jeśli nie sprzątniemy go od razu, bardzo często zasycha, stając się niezwykle trudne do usunięcia. Jeśli zatem chcemy utrzymać naszą kuchenkę w należytym porządku, warto wszelkie zabrudzenia sprzątać od razu po ich powstaniu. Dzięki temu unikniemy konieczności zmagania się z zaschniętymi resztkami jedzenia czy pozostałościami po daniach, które dawno zostały już zjedzone, jednak ślad po nich cały czas widoczny jest na naszym sprzęcie kuchennym.
Piekarnik
Jeśli zastanawiamy się, jak posprzątać kuchnię, nie możemy pomijać także piekarnika. Podczas jego czyszczenia powinniśmy wyjąć kratki oraz blachy. Wskazane jest umycie ich w misce lub pod prysznicem. Do tego celu powinniśmy użyć ciepłej wody oraz płynu do naczyń. Jeśli czyścimy wnętrze piekarnika, możemy użyć w tym celu miękkiej szczoteczki lub ściereczki. By skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z wnętrza naszego piekarnika, mogą przydać się nam środki do czyszczenia kuchni. Spory ich wybór znajdziesz pod linkiem https://eurochemia.com/26-srodki-do-czyszczenia-kuchni. Dzięki zastosowaniu produktów charakteryzujących się skutecznymi i skoncentrowanymi formułami, usuwanie zabrudzeń będzie jeszcze prostsze niż do tej pory! Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, jego sprzątnięcie będzie dziecinnie prostym zadaniem. Jedyne, co musisz zrobić to wlać wodę do naczynia, które jest żaroodporne oraz dodać do niego sok z połowy cytryny. W następnym kroku należy włączyć piekarnik na około 170-180 stopni Celsjusza oraz włączyć funkcję termoobiegu. Dzięki temu woda zacznie parować oraz ze względu na zastosowanie termoobiegu będzie krążyć po wnętrzu naszego piekarnika. Dzięki temu dotrze w nawet najbardziej ukryte zakamarki i pozwoli Ci pozbyć się zaschniętego brudu. Gdy wyłączymy już piekarnik wystarczy użyć czystej ściereczki, namoczonej płynem do mycia naczyń. Dzięki temu przy minimalnym wysiłku Twój piekarnik będzie lśnił czystością!
Ściereczki, gąbki i inne
Jeśli chcemy skutecznie umyć naszą kuchnię, niezbędne będą nam przybory takie, jak ściereczki oraz gąbki. Mają one zastosowanie głównie do sprzątania szafek oraz mycia naczyń. Dzięki skutecznym ściereczkom posprzątanie naszej kuchni, zgarnięcie resztek jedzenia oraz sprzątnięcie wnętrza szafek stanie się zdecydowanie łatwiejsze. Ściereczki wykonane z mikrofibry idealnie nadadzą się do sprzątania szafek, ponieważ bardzo dobrze zgarną kurz oraz nie pozostawiają smug i zacieków. Jeśli szafki są już umyte i czyste, do ich wytarcia możemy użyć zarówno ręcznika papierowego, jak i czystej ściereczki z lnu.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom wiesz już, jak posprzątać kuchnię, by efekt końcowy był satysfakcjonujący i by ponadto czynność ta nie była zbyt uciążliwa. Pamiętaj jednak, że kluczem w osiągnięciu sukcesu jest systematyczność. Dobrym pomysłem może się zatem okazać robienie mniejszych porządków, ale częściej. Dzięki temu nie będziesz musiała poświęcić nieraz całego dnia na doprowadzenie swojej kuchni do ładu.