Suche, czerstwe pieczywo — pozostawione w całości – można odświeżyć w piekarniku. W tym celu czerstwy chleb skrapiamy wodą i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na 15 — 20 min. Świetnie nadaje się do jednorazowego spożycia. Są jeszcze inne sposoby wykorzystania czerstwego pieczywa. Na przykład bułki można wykorzystać do przygotowania grzanek, a także do sporządzenia tartej bułki po uprzednim pokrajaniu na kromki i wysuszeniu w piekarniku. Aby uzyskać tartą bułkę, wysuszone pieczywo ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez czystą i suchą maszynkę do mięsa. Można też zgnieść suche kawałki pieczywa wałkiem na stolnicy. Z suchych bułek można również sporządzić smaczny deser, np. szarlotkę. Pieczywo żytnie lub mieszane można zużyć do przygotowania kwasu chlebowego oraz żurku. Aby zabezpieczyć przed pleśnieniem pozostałe czerstwe pieczywo, trzeba je pokrajać, wysuszyć i przechowywać do dalszego zużycia.