Ryzyko zadławienia

0
1729

Udławienie się jest realnym ryzykiem dla dziecka w okresie nauki jedzenia pokarmów stałych i pozostaje realnym ryzykiem przez kilka pierwszych lat życia, zmniejszając się zwykle dopiero po ukończeniu czterech lat. Dlatego też ze względów bezpieczeństwa – a także towarzyskich – nigdy nie stawiaj przed dzieckiem jedzenia i nic wychodź z pokoju, by zająć się czymś innym.

Jak ustrzec dziecko przed udławieniem się
Nawet gdy dzieci mają już zęby, pewne pokarmy stałe grożą im takim niebezpieczeństwem. Dlatego też przynajmniej do czasu, gdy twoje dziecko ukończy cztery lata (zależnie od jego sprawności w jedzeniu), przestrzegaj następujących środków ostrożności:

  • Unikaj małych, twardych produktów, takich jak fasola, twarde cukierki, orzechy, kawałki surowej marchwi, selera czy innych twardych warzyw, popcornu, słonecznika czy innych ziaren do przegryzania. Usuwaj pestki z owoców w rodzaju czereśni czy melona, które dziecko mogłoby połknąć czy wciągnąć do dróg oddechowych.
  • Unikaj innych małych, okrągłych produktów – np. winogron, małych pomidorków, oliwek – lub dziel je na połówki czy ćwiartki.
  •  Podając dziecku parówkę, kiełbaskę czy gotowaną marchew, pokrój je najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek. Jeśli pokroisz je tylko w poprzek, wyjdą ci plasterki o średnicy porównywalnej z tchawicą dziecka, co w razie zakrztuszenia grozi jej zablokowaniem.
  • Unikaj gęstych, lepkich produktów, takich jak karmel, guma do żucia czy „smarowidła” w rodzaju „Nutelli” lub masła orzechowego.
  • Pamiętaj, że przy jedzeniu czy piciu dziecko powinno spokojnie siedzieć, a nic leżeć, chodzić, biegać czy bawić się. Najlepiej byłoby, gdyby od samego początku dziecko przyzwyczaiło się do jedzenia wyłącznie przy stole, a nie w dowolnym miejscu domu. Gdy będzie starsze, nawyk ten pomoże mu uniknąć niekontrolowanego przegryzania przed telewizorem czy przy odrabianiu lekcji.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWspólne posiłki
Następny artykułDaj dobry przykład

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here