Często podczas prac domowych stajemy przed dylematem, czego użyć, jaki produkt wybrać, który lepszy, zdrowszy, lepiej działający. Oto kilka popularnych mitów i faktów.
Chleb ciemny vs Chleb biały
Chleb ciemny jest zdrowszy od białego. Właściwie oba gatunki niczym się nie różnią, gdyż robione są z takiej samej, oczyszczonej białej mąki (w ciemnym pieczywie są różne dodatki barwiące). Najzdrowsze jest pieczywo gruboziarniste wypiekane z mąki z ziaren nie łuskanych. Zawiera niezbędne dla organizmu składniki mineralne, witaminy i błonnik.
Dania duszone
Dania duszone w śmietanie są bardziej tuczące niż duszone na maśle. Nieprawda. Są mniej tłuste (śmietana zawiera średnio 18 % tłuszczu, masło ponad 80 %), a poza tym są lżej strawne.
Jabłka
Jabłka zalecane są dla stosujących dietę odchudzającą. Słusznie, ale trzeba zachować umiar. Jabłka bowiem, niezależnie od odmiany, zawierają sporo cukrów, a więc i kalorii. Jedno, ważące 150 g jabłko to około 75 kcal.
Jabłka i cytryny
Jogurt i cytryny działają na organizm odwapniająco i zakwaszajaco. Nieprawda. Można by tak sądzić, ponieważ mają kwaśny smak, ale zawarte w tych produktach pierwiastki (wapń, potas) działają odkwaszająco.
Margaryna vs Masło
Margaryna jest mniej tucząca niż masło. Nie. Oba produkty zawierają od 73 do 84 % tłuszczu, są więc jednakowo tuczące. Są jednak margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu do 50, a nawet 45%.
Pieczeń wołowa vs Pierś z kurczaka
Pieczeń wołowa jest bardziej odżywcza niż pierś kurczaka. Nieprawda. Wartość odżywcza produktu zależy od zawartości białka, a obydwa mięsa zawierają porównywalną ilość białka. Natomiast pierś kurczaka, przyrządzona bez tłuszczu, jest mniej kaloryczna i mniej strawna.
Pieczywo chrupkie vs chleb gruboziarnisty
Pieczywo chrupkie ma mniej kalorii niż np. chleb gruboziarnisty. Nieprawda. Ma ich więcej (340 kcal w 100 g) niż chleb gruboziarnisty (około 230 kcal w 100 g). Jednak mała kromka pieczywa chrupkiego zawiera znacznie mniej kalorii niż kromka chleba tradycyjnego. Wszystko zależy więc od tego, ile chleba jemy.
Woda
Podczas upałów nie powinno się zbyt dużo pić. Wręcz przeciwnie, powinno się pić jak najwięcej, aby uzupełnić wodę, którą tracimy pocąc się. Jedyne, czego należy unikać, to picia napojów bardzo zimnych i bardzo słodkich.
Ryby morskie vs Ryby słodkowodne
Ryby morskie zawierają więcej soli niż słodkowodne. Nie. Zawartość sodu (80 do 100 mg w 100 g) jest w przybliżeniu taka sama. Niektóre ryby słodkowodne ( np. szczupak) zawierają nawet więcej soli od niektórych gatunków ryb morskich (np. dorsza).
Szpinak
Szpinak zawiera dużo żelaza. Niezasłużona to sława. Zawiera go nie więcej (3 mg żelaza w 100 g) niż np. brokuły czy brukselka, w dodatku żelazo to jest słabo przyswajalne. Z innych produktów bogatsze w żelazo są: podroby (zwłaszcza wątroba 6- 17 mg w 100g) i żółtka jaj (7,2 mg w 100g).
Ziemniaki vs Ryż Ziemniaki tuczą, ryż nie. Nieprawda. Ugotowany ryż ma 125 kcal w 100 g, a ugotowane ziemniaki tylko 80 kcal. Poza tym ziemniaki są dwukrotnie bogatsze od ryżu w potas.