Mleczne rady

0
1803

Są różne rodzaje mleka, w zależności od tego, jakiej obróbce podlegało przed trafieniem do konsumenta. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia i nie używaj
przeterminowanego mleka.
Podstawowe rodzaje mleka:
Mleko pasteryzowane
Dzięki podgrzaniu szkodliwe drobnoustroje ulegają zniszczeniu, a trwałość mleka zostaje przedłużona. Jest kilka rodzajów mleka pasteryzowanego:

  • mleko pełne – można na nim dostrzec warstewkę śmietany; jest świetne do ogólnego zastosowania: do napojów, płatków śniadaniowych i przyrządzania potraw,
  • homogenizowane – proces homogenizacji polega na równomiernym rozprowadzeniu śmietanki w mleku, przez co nie zbiera się ona na wierzchu,
  • mleko częściowo odtłuszczone – jest to mleko, w którym zawartość tłuszczu została zredukowana do około połowy w porównaniu z mlekiem pełnym,
  • mleko odtłuszczone – praktycznie pozbawione tłuszczu. Podgrzewając takie mleko bądź uważna, ponieważ niezwykle łatwo je przypalić.

 

UHT
Jest to mleko o przedłużonej trwałości, dzięki homogenizacji oraz obróbce UHT (Ultra High Temperaturę), którym podlega przed zapakowaniem. Szczelnie zamknięte, może
być przechowywane do pół roku w temperaturze pokojowej, natomiast po otwarciu należy je traktować jak mleko pasteryzowane i trzymać w lodówce. Doskonale nadaje
się na żelazne zapasy, w razie gdyby kiedyś zabrakło ci świeżego mleka.
Mleko skondensowane
Powstaje z pełnego oraz częściowo i całkowicie odtłuszczonego mleka, poprzez odparowanie. Jest produkowane z dodatkiem cukru lub bez.

 

Mleko w proszku
To odwodnione mleko homogenizowane, bez dodatku cukru, które warto mieć w spiżarni na wszelki wypadek.

Mleczne rady

  • Jeśli zamawiasz mleko z dostawą, do domu, wnieś je do środka jak najszybciej (jeśli wiesz, że nie będzie cię w domu, zostaw pod drzwiami przenośną lodówkę turystyczną), ponieważ światło słoneczne źle wpływa na zawartość witamin w mleku, a także przyśpiesza proces jego kiśnięcia.
  • Zawsze przechowuj mleko w lodówce.
  • Nigdy nie mieszaj świeżego mleka ze starym i nie przelewaj mleka np. z dzbanka z powrotem do butelki.
  • Przed gotowaniem mleka wypłucz garnek zimną wodą – zapobiegnie to przywieraniu mleka do dna.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŚmietanowe rady
Następny artykułSzybki posiłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here