Granita to zmrożony, bardzo popularny na całym świecie napój o smaku owocowym, który zwykle w cukierniach czy różnych sklepach lub lodziarniach możemy kupić w okresie letnim, gdy jest ciepło. Owy napój jest wręcz idealny na upalne dni, ponieważ potrafi dobrze ugasić pragnienie. Lecz mimo wielu swych zalet ma również wady. Między innymi wadą jest to, że takie picie składa się tylko i wyłącznie z zamrożonej wody, cukru i barwników, nie wspominając już o konserwantach, które występują w nim w bardzo dużej ilości. Dlatego właśnie powstała domowa receptura na stworzenie tego wyśmienitego trunku. Aby go przyrządzić potrzebny będzie nam niezastąpiony i przydatny w kuchni blender. Ponadto potrzebujemy kompotu, najlepiej domowej roboty, o smaku np. truskawkowym. Taki właśnie kompot nie ma w ogóle konserwantów, świetnie smakuje i w dodatku idealnie nadaje się do przyrządzenia granity. Jeśli jednak nie mamy w naszej piwnicy czy spiżarni kompotów musimy kupić napój owocowy typu Tymbark lub Frugo. Smak dowolny, jaki lubicie i jaki waszym zdaniem będzie najbardziej odpowiedni. Najpierw musimy wlać do plastikowego pojemnika lub kubka 170ml soku lub kompotu oraz dodać to tego 25ml-30ml wody z kranu bądź mineralnej. Następnie wkładamy pojemnik do zamrażalnika i czekamy kilka godzin aż nam się zamrozi. Nie musi być dokładnie zamrożony na kamień, ale ważne, by nie był też roztopiony. Następnym krokiem będzie użycie wspomnianego wyżej blendera. Po wyjęciu z zamrażalnika pojemnika z niegotową jeszcze granitą wlewamy do niego od 2 do 5 łyżek gorącej wody, aby łatwiej było nam ją skruszyć. Włączamy nasz blender i rozdrabniamy na kawałki granitę. Ostatnim krokiem przyrządzenia napoju będzie przelanie go po prostu do szklanki lub kubka. Lepiej pije się go przez grubszą słomkę, dlatego do kubka wkładamy jeszcze słomkę i nasza granita jest gotowa do wypicia. Tak oto w prosty sposób możemy w domu, sami przygotować chłodzący i orzeźwiający trunek. Na dodatek smakuje bardzo dobrze i jest lubiany wśród dzieci, które zawsze z ochotą go piją. Jest to tańszy sposób, niż mieli byśmy kupić taką granitę w sklepie. Co więcej, przyrządzony w domu pozbawiony jest sztucznych barwników i konserwantów oraz ogromnej ilości cukru. Wynika więc z tego, że jest to zdrowsza inwestycja. W przypadku, gdy wykorzystamy kupiony w sklepie sok owocowy, który sam w sobie posiada już cukier i barwniki, też nie jest najgorzej, ponieważ posiada ich o wiele mniej niż oryginalna granita. Dlatego lepiej zrobić ją samemu w domu i zyskać przy tym na swoim zdrowiu.